Preskoči na vsebino

1942 Rab – Izpuščeni iz taborišča

24. 11. 2014

141102705

SEZNAM OBRAVNAVANIH INTERNIRANCEV NA RABU ZA MOREBITNO IZPUSTITEV

 
Dokument je seznam, ki vsebuje deset imen internirancev na Rabu. Ni znano na kakšni osnovi je bil sestavljen – so bile to prošnje interniranih ali njihovih sorodnikov, priporočila pomembnih ljudi ali kaj drugega? Po navedbah prof. Toneta Avsca, obstaja več takih seznamov.

Interniranci, sami moški, so zapisani s priimkom in italijansko verzijo osebnega imena, z enako poitalijančeno zapisanimi imeni očeta in matere ter dekliškim priimkom matere, datumom in krajem rojstva ter datumom, ko je bil dotični zaprt oziroma interniran.

V zadnji rubriki, ki opredeljuje kategorijo oziroma razlog za interniranje, pri vseh desetih na seznamu piše »preventivo«, kar pomeni, da so bili internirani zato, da se ne bi mogli vključiti v odporniško gibanje. Obstajale so namreč tri kategorije internirancev: poleg »preventivo« še »restrictivo«, v katero so spadali prepoznani sodelavci OF in pa prostovoljni, kamor so spadali fašistični sodelavci in simpatizerji, ki jih je okupatorska oblast na njihovo željo umaknila iz dosega partizanskega pritiska, včasih na drugo stran meje (n. pr. iz Babnega Polja v Prezid, t. j. iz Ljubljanske v Reško pokrajino) k fašističnim družinam. Temu so rekli, da so “šli pod zaščito”.

Ob zaporedni številki pred imenom interniranca je napisana tudi že odločitev o tem ali se internirani vrne domov: pri devetih je odločitev »no«, torej je moral internirani ostati na Rabu, le pri enem piše »si«, kar pomeni, da je bil predviden za vrnitev domov, verjetno ker je pristal na vključitev v MVAC – vaško stražo oziroma belo gardo, kar je bil pogoj za vrnitev z Raba na ta način.

Na dokumentu so žigi in podpisi tedanjih oblastnih struktur v občini:

  • občinskega komisarja – to je bil od italijanske oblasti postavljeni funkcionar domačin, ki je v nekem smislu nadomeščal župana,
  • župnijskega urada Stari trg in takratnega župnika,
  • karabinjerskega poveljstva,
  • komandanta posadke MVAC,
  • komande fašistične postojanke v Starem trgu.

Največji vpliv pri odločanju so imeli občinski komisar, župnik in komandant MVAC kot domačini.

141102705-001  Žigi in podpisi oblastnih struktur v okupirani Loški dolini, ki so odločale ali bo internirani vrnjen iz taborišča na Rabu ali ne.

Viri:

  •  AINZ – Arhiv Inštituta za novejšo zgodovino, fascikel 1082/2, ital. arhiv internacije; dokument je bil prvič objavljen v reviji Borec ob članku prof. Avsca,
  • prof. Tone Avsec, Medvode, ustno.

Kraj: Rab, Stari trg pri Ložu
Datum: februar 1943
Avtor: –
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 2. 11. 2014
Oblika: dokument

6 komentarjev leave one →
  1. 2. 12. 2014 22:25

    Na strani ki so jo postavili Italijani v spomin in opomin na koncentracijska taborišča sem našel še eden podoben dokument.

    Stran: http://www.campifascisti.it

    Dokument:

    Datiran je na 3 oziroma 6. marca 1943, dokument na tej strani pa 11.2.1943, torej je letnica 1942 v naslovu napačna.

    Najdeni dokument je naslovljen na taborišče Ustica (Ustika), jer je bil med drugimi zaprt tudi moj ded. Tudi na tem dokumentu je prvi napisan Anton Kržič sin dolgoletnega župana Ludvika Kržiča. Na tem dokumentu je pred vsemi napisano NO, kar pomeni da Italjani niso nobenega izpustili.
    Na tukaj objavljenem dokumentu, so izpustili zadnjega na seznamu Stanislava Zabukovca iz Loža. Predvidevam da zato ker je bil star 48 let in kot tak prepoznan kot prestar za vojskovanje.

    Pod dokumentom podpisani župnik Presetnik, predstavnik M.V.A.C. (Milizie volontarie anticomunista -vaške straže) Kvaternik in poveljnik italijanske posadke v Starem trgu (imena nisem uspel razbrati), so odločali samo o tem za koga bodo zastavili svojo besedo in prosili za izpustitev. O sami izpustitvi iz taborišča pa so odločale višje oblasti. Dokumenta nista pravilno naslovljena, zato ne vemo komu so jih poslali. V glavi je samo naziv taborišča Rab oziroma Ustika in Občina starti trg pri Ložu. Očitno so omenjeni v tistem obdobju, večkrat pošiljali prošnje oblastem, naj izpustijo ljudi, za katere so menili da ni razloga za njihovo zaprtje.

    Iz samih dokumentov je razvidno kakšen dejanski vpliv so imeli podpisani glede odločitve o sami izpustitvi. Od 19 oseb na obeh seznamih je višja oblast izpustila samo eno osebo, pa še to najverjetneje zaradi starosti. Na seznamu so povečini družinski očetje, za katere so podpisani najverjetneje ocenili da imajo prednost pri prošnjah za izpustitev.

    Všeč mi je

  2. 2. 12. 2014 22:39

    Kot zanimivost je potrebno obrazložiti kaj pomeni tista rimska številka XXI na koncu datuma, ki ga je napisal Italijanski komandant. Gre za enaindvajseto leto fašistične vladavine.
    Glede na datume, dokument ni nastajal ob prisotnosti vseh podpisanih, saj ga je župnik podpisal tri dni pred italijanskim komandantom. Z analizo pisave pa bi mogoče lahko ugotovili če je NO pred imeni in križe napisal italijanski poveljnik, ki se je podpisal. Kdaj je dokument v roke dobil predstavnik MVAC pa ni jasno, ker ni napisal datuma.

    Všeč mi je

  3. 2. 12. 2014 22:47

    Še to sem opazil da ne gre za istega Kržič Antona, ampak za dva različna, ker sta različno stara in iz različnih vasi.

    Všeč mi je

  4. 2. 12. 2014 22:51

    …se opravičujem, vendar se nisem zmotil samo jaz ampak tudi tisti ki je tipkal, saj je že napisal da je Kržič Anton in Nadleska, potem pa je Nadlesk prečrtal….

    Všeč mi je

  5. 3. 12. 2014 10:31

    Marko, najlepša hvala, to je res izčrpna dopolnitev , ki marsikaj pojasni!

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1941 Lož – Italijanska posadka pred štabom | Stare slike

Dodajte komentar