Preskoči na vsebino

1938 Ponikve – Lojze Štritof

17. 01. 2015
tags:
by

141016619Na sliki je Lojze Štritof iz Ponikev pri Cajnarjih, rojen 24. 4. 1918 v kmečki družini s sedmimi otroki. Oče mu je umrl, ko je bil star pet let. Mati je ostala sama s sedmimi otroki na popolnoma zadolženi kmetiji. Otroci so šli služit. Lojze je šel služit na Goro, potem pa k sv. Vidu in k Medenu v mlin v Begunjah. Pasel je in delal v hlevu.

V šolo je hodil k sv. Vidu, čeprav jim ni bilo prav, da je hodil v šolo. Enkrat je bil celo tepen, ker je šel. Ker je bil bister fant, so bili v šoli mnenja, da naj bi študiral za župnika. Ko so ga prijavili za šolanje, so domače obvestili, da mora imeti s seboj toliko in toliko perila. Seveda ni imel perila in tudi sicer ga ni vleklo, da bi postal duhovnik. Zamerili so se mu, ko je nekega dne šel k maši in je med potjo na farovškem vrtu, ker je bil strašno lačen, pobral eno hruško. Župnik ga je okregal, zato se je kar vrnil domov.

141016618Potem bi se rad izučil za mehanika pri Meletu v Cerknici. Pripravljen je bil vsak dan pešačiti po 12 kilometrov tja in nazaj v Ponikve. Toda uk je bilo treba plačati. Potem se je okoli leta 1936 učil za peka v Logatcu, čeprav ga ni veselilo. Ponoči je pekel in zjutraj razvozil kruh strankam. Končno si je prišparal nekaj denarja in kupil si je tako želeni fotoaparat. Fotografiral je po Notranjskem in nosil filme razvijat k fotografu v Logatec. Ker je videl, da so z razvijanjem stroški, je v nočni omarici naredil nekakšno temnico, kjer je slike razvijal. Ko je fotograf ugotovil, da ne nosi več filmov v razvijanje, ga je prijavil na Okrajno glavarstvo, češ da Lojze Štritof sam razvija svoje filme. Moral je plačati globo.

Naj še povem, da si je za prvi zasluženi denar kupil nogavice, ki jih je dal v notranji žep suknjiča. Kot tak se je tudi fotografiral. Jaz imam tisto njegovo sliko. Ko sem ga pred leti vprašala, kaj ima za eno bunko na suknjiču, je rekel: »To so nogavice, jih je bilo škoda nositi.«

Prispevek je po pripovedi g. Ladice Štritof zapisal dr. Marija Makarovič.

Kraj: Ponikve
Datum: neznan, konec tridesetih let
Avtor: Lojze Štritof
Zbirka: Ladica Štritof
Skenirano: 16. 10. 2014
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
  1. 17. 01. 2015 08:33

    Kakšna trpka mladost, a z neuničljivo energijo in prizadevnostjo.

    Všeč mi je

  2. anaivani permalink
    24. 05. 2017 08:09

    Barovščakova mama, torej Lojzetova se je poročila drugič, njen mož je bil Rus, ki je tukaj ostal po prvi vojni. Zelo dober, priden, spoštljiv mož. On je delal tudi pri gradnji ceste k Sv. Vidu. Veliko jim je pripomogel, da so se rešili iz krize. Korle, naš sosed ali Lojzetov brat, je včasih rekel ” to je naš dober oče”. Večkrat sem ga videla, ko je prišel h Korletu na obisk.
    Ampak Ladica o njem ne duha ne sluha, to ni prav.

    Všeč mi je

  3. 14. 06. 2019 10:43

    Lojzetova žena je njegovega prijaznega očima srečala le kake trikrat. Bil je primorski Slovenec iz Kala nad Kanalom, ki je pribežal v Jugoslavijo pred fašizmom. Pisal se je Skrt.

    Všeč mi je

Dodajte komentar