Preskoči na vsebino

1940 Slavonija – Delo v gozdu

5. 03. 2015

img108Včasih so bile na kmetih številne družine. Za zaslužek je bilo težko. Ljudje so si pomagali na razne načine, da so preživeli. Moški so hodili na delo v gozd tudi v druge države. Pogosto so celo zimo preživeli v gozdu.

Med drugim so hodili gozdarit tudi na Hrvaško, v Slavonijo, kot ti na sliki. Tam so podirali hraste, ki so jih uporabljali za železniške pragove. Drevo so požagali čisto pri zemlji, da so lahko šli vozovi kar čez parobke, saj so imeli tam zelo majhne konje.

Tako si je denar služil tudi Andrej Nared – Kovačev iz Mahnetov. Rojen je bil leta 1914. V družini je bilo pet otrok. Poročil se je s 6 let mlajšo Francko Knap, prav tako z Mahnetov. Pri njej je bilo 12 otrok.

Kupil je hišo v Cerknici, ki pa je med vojno pogorela. Tako sta se po vojni naselila na Kožljeku in imela štiri otroke. Eden izmed njih je Marjan Nared – Kolonistov s Kožljeka.

img108-004Vidimo lahko, da ni bilo še nobene mehanizacije, tudi motorne žage ne, samo sekire in žage: manjša, ki jo dvignjeno drži fant na sredini in amerikanka v ospredju. Gotovo so uporabljali tudi zagozde in cepine, ki pa jih na sliki ni videti.
img108-003Na sliki stoji na skrajni desni Andrej Nared. Drugih nismo prepoznali.

Viri:

  • Marjan in Joža Nared, ustno

Prispevek je napisala Marija Košir.

Kraj: Slavonija
Datum: trideseta leta dvajsetega stoletja
Avtor: neznan
Zbirka: Marjan Nared, Kožljek
Skenirano: 29. 1. 2015 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka

6 komentarjev leave one →
  1. medvedd permalink
    5. 03. 2015 18:37

    Mislim, da smo o teh možakarjih na Starihslikah pisali v prispevku 1935 Slavonija – Sezonsko delo v gozdu. Tudi tam so Naredovi, morda je kakšna neprepoznana oseba tam. Takrat nam je pri prepoznavi pomagal Edi Zalar iz Begunj.

    Všeč mi je

  2. Marija (Maša) permalink
    6. 03. 2015 09:27

    Šele ko sem včeraj pogledala na Stareslike, videla svoj prispevek in šla še na povezave, sem ugotovila, da ste o gozdarjih v Slavoniji že dvakrat pisali. Jaz sem pa mislila, da sem odkrila nekaj novega, ko mi je Marjan Nared pokazal sliko. Vidim, da bom morala prihodnjič bolj natančno pregledati, kaj je bilo že objavljeno.

    Všeč mi je

  3. medvedd permalink
    6. 03. 2015 21:54

    Maša, prispevek je lep in zanimiv. Pri vsaki objavljeni sliki, pa če tudi gre za podobno temo, napišemo kaj novega in zanimivega, tako da je to čisto vredu. Prepričan pa sem, da bo o gozdarjenju v Slavoniji še pisanja, saj slike zagotovo še obstajajo le izbrskati jih moramo.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    7. 03. 2015 13:36

    Vsak človek je ob rojstvu nepopisan bel list. Na koncu njegove poti je knjiga z edinstveno vsebino. In vsak ”težak” v gozdu ima svoj odlomek v knjigi.

    Všeč mi je

Dodajte komentar