Preskoči na vsebino

1927 Cerknica – Ipavča Micka

16. 09. 2015
by

SL0017Štiri prijateljice so se pražnje oblekle in se fotografirale za spomin. V tem prispevku bi se rad dotaknil le ene izmed njih. Ipavče Micke.

Marija ali Micka, kot so jo pod domače klicali, se je kot prvi otrok rodila Caserman Antonu (roj. 1875) in Mariji (rojena Ipavc, leta 1879) v Cerknici, v hiši, kjer se po domače reklo pr Ipavčih. To je bilo leta 1906. Otroška leta je preživljala ob potoku Cerkniščica, saj hiša stoji tik ob njem. Imela je dve sestri, Ivanko in Urško, ter brata Toneta. Vmes sta se rodili še dve punčki (Francka in Alojzija), ki pa nista preživeli. Ena je še kot otrok umrla za ošpicami. Njena mama je po rojstvu najmlajšega otroka že par dni po porodu prala plenice v bližnjem potoku, se pri tem prehladila in kasneje obležala v postelji – naslednjih 12 let. Mlada, komaj 15 letna Micka, je morala kot najstarejša izmed otrok, prevzeti skrb za bolno materjo, mlajše otroke in celotno gospodinjstvo. Zagotovo ji ni bilo lahko. Imela je snubce, pa ji oče niso dovolili, da se poroči. “Kdo bo pa za otroke in kmetijo skrbel?”, ji je dejal. In tako je ostala sama.

Znala je šivati, tako da si je obleko naredila kar sama. Preprosta in nevpadljiva, taka kot je bila tudi sama.

Ko je bila že stara, sem jo vprašal, kako je bilo včasih. Zamišljeno je pogledala v tal, in rekla: “Težko, pa kaj čem ti o tem govorit”. Na stara leta, se je ob majhni kmečki penziji, le težko kaj privoščila. Pa ni nikoli jamrala.

Prvi zapiski o Ipavčih segajo v leto 1575, ko je imel Pavel Ipavec (zapisano kot Vipauz) polovično kmetijo pod šteberškim gospostvom. Kasneje se je priimek Ipavec zapisoval (urbar Cerknica) še kot Yppauiz, Jpauiz in končno kot Ipavc, vse dokler se ni priženil Caserman Anton. Kot je bilo tedaj v navadi, pa je hišno ime ostalo isto, pr Ipavčih. Zanimivo je tudi lastništvo hiša. Po slemenu navzdol je bila hiša razdeljena na dva dela. Leva stran hiše je bila Ipavča, desna pa je bila Štefetova. Desna stran hiše je na Cesti 4. maja, leva pa na Cesti na Jezero. Po ustnem izročilu naj bi hišo naredila dva brata Madžara. Sedaj je hiša prazna.
SL0017-001Z leve proti desni:

  • Marija Caserman – Ipavča Micka,
  • Fani Berlič,
  • Marija Zadel por. Zakrajšek,
  • Ivanka Caserman por. Vidrih – Cibava.
SL0017AZ lepo pisavo napisano, saj so takrat v šoli še imeli predmet lepopis. Tako pisavo dandanes težko najdeš.

Viri:

  • Lojzka Žnidaršič
  • Janez Kebe: Cerkniško jezero in ljudje ob njem, 2011

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Žnidaršič – Šentek
Skenirano: 15. 2. 2011 (Matjaž Žnidaršič)
Oblika: skenirana datoteka

8 komentarjev leave one →
  1. 16. 09. 2015 12:38

    Ko govorite o Štefetovi hiši – to je tista na levi strani pri mostu, gledano iz starotške smeri, kjer je odcep proti Jezeru, kajneda? Ko sem bila namreč še Cerkničanka, to je prvih šest mesecev mojega življenja, smo stanovali v njej in potem so mi jo vsakokrat pokazali, ko smo se vozili skozi Cerknico, kar se mi je zdelo zelo imenitno, čeprav je od znotraj nisem nikoli (več) videla…

    Všeč mi je

  2. Breda Sikkens permalink
    16. 09. 2015 21:24

    Malo nelogicno je, da je desna stran (stefetova) na cesti 4. maja in leva stran (Ipavca), na Cesti na Jezero. V Stefetovi hisi sem bila kot otrok veckrat s staro mamo. Obiskali sva Stefetovo Mico, ki je zivela v Stefetovi hisi. Vedno sva se izogibali Stefeta, ki je dobil ime Joe glede na njegovo zivljenje v Aljaski. Bil je vaski posebnez in je dobro skrbel za ribe v potoku, ljudi pa ni maral. Hisa je ze takrat razpadala, Mico je v hisi zeblo. Stefe pa je pridno treniral in si nabiral kondicijo v Javorniku. V spominu pa imam luknjo glede Ipavcevih. Po imenu se spomnim Ipavceve Micke in Toneta. Da pa je kdorkoli zivel v hisi zraven Stefeta, se ne spomnim…

    Všeč mi je

  3. Sentek permalink
    17. 09. 2015 16:06

    Če se postaviš na most in gledaš proti Vzhodu (proti Brestu), potem je Ipavča/Štefetova hiša prva na desni strani (takoj za mostom). Enako gledano velja: leva stran hiše je Ipavča (Cesta 4. maja), desna pa Štefetova (Cesta na jezero).
    Če se pa obrneš, je pa seveda obratno 🙂
    Breda, pri Ipavčih sta živeli moji dve stari teti, Micka in Urška. Tone si je naredil novo hišo v Zavrtih, kasneje pa na Peščenku.

    Všeč mi je

    • Breda Sikkens permalink
      18. 09. 2015 00:36

      Ja, to je bolj logicno. Imas tudi kaksno kasnejso sliko od Micke in Urske?

      Všeč mi je

  4. martahren2112 permalink
    17. 09. 2015 21:24

    Mislim, da se je Meri Zadel poročila s Pavletom Kranjcem.

    Všeč mi je

  5. Sentek permalink
    18. 09. 2015 08:43

    Milena, verjetno ste živeli prav pri Ipavčih, saj so oni velikokrat oddajali zgornjo sobo v najem.

    Všeč mi je

  6. Sentek permalink
    18. 09. 2015 08:44

    Marta, res je, Meri se je poročila s Pavletom Kranjcem.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1912 Cerknica – Ipavči | Stare slike

Dodajte komentar