Preskoči na vsebino

1958 Begunje – Šolska Kronika (1)

29. 09. 2015

150629711-copy Na fotografiji je ujet trenutek na tečaju tehničnega pouka, ki je bil januarja 1958 organiziran na Osnovni šoli Begunje. Udeleženci tečaja so bili učitelji in učiteljice iz šol Cerkniškega področja.

Na fotografiji sta dve tečajnici pri delu:

Leva je učiteljica iz Begunj, Justina Rode.

Desna je Matilda Mele, učiteljica iz Osnovne šole Cerknica.

Negativ je star že več kot pol stoletja. Verjetno fotografija zaradi slabe kvalitete ni bila nikoli razvita, torej pozitiva do te objave najbrž ni še nihče videl.

Justina Rode je leta 1946 začela pisati Šolsko kroniko na Osnovni šoli Begunje. Žal ni navedla virov, iz katerih je črpala podatke. Kronika je napisana z lepo pisavo, brez napak. Danes si ne predstavljamo več, kako napisati nekaj strani besedila, brez možnosti popravljanja, brez napake. Ko danes pišem na računalnik, najprej popravim tipkarske napake, zamenjam kakšno besedo z bolj zanimivo, zamenjam vrstni red, vrinem kakšen stavek … Res si ne predstavljam, kako bi pisal v šolsko kroniko z oštevilčenimi stranmi.

Opazil sem tudi, da se je od takrat jezik že nekoliko spremenil.

Takole je začela pisati šolsko kroniko 7. aprila 1946:

Ker je stara šolska kronika pogorela, najprej nekaj podatkov iz lokalne zgodovine.

Tukajšnji kraji so bili prvotno čisto osamljeni, ker je edina prometna cesta iz Cerkniške doline vodila iz Cerknice mimo Permozerja preko Kemlaka čez Gozd do Verda in Borovnice.

Predniki današnjih vaščanov so najbrže pribežali pred Turki iz bolj prometnih krajev. Od tod ime Begunci in Begunje.

Vaščani so se zavarovali pred Turki in so zgradili okrog majhne cerkve sv. Jerneja strjen tabor z več stolpi in visokim obzidjem. Zadnji vogelni stolp so podrli l. 1882., s tem kamenjem so povišali cerkveni zvonik.

Po ustnem izročilu so prišli Turki dvakrat v Begunje. Nekoč so Turki prihrumeli v Begunje. Bilo jih je kot listja in trave. Brambovcem za obzidjem je že trda predla. Tedaj prinese neki kmet panj s čebelami, jih razdraži in vrže med Turke. Čebele so začele strahovito pikati po obrazih Turke, ki so zabuhlih obrazov pobegnili in kričali: “Sv. Jernej ima pač hude muhe!” Od tedaj ni bilo Turkov več v Begunje. (Po številnih priimkih “Meden” lahko sklepamo, da so se tedaj zelo pečali s čebelarstvom.)

Za časa turških napadov so imeli na hribu “Stražišče”, med Begunjami in Selščkom, stražni ogenj, odkjer se je lepo videl stražni ogenj na Ortneku v Ribniški dolini, od koder so Turki navadno prišli k nam.

Vas Begunje se imenuje že l. 1262. in 1293. kot last kartuzijanskega samostana v Bistri. Vas Begunje z okolico je spadala torej pod oblast Bistriških menihov. Od tod ime Menišija in Meniševci. Menihi so imeli svoj grad “Na Loškem” pri Cerknici. Pod to graščino je spadala tudi Menišija. Tja so hodili Meniševci kosit in mlatit. Ko je cesar Jožef II. l. 1782. razpustil kartuzijance, so bili meniševci oproščeni tlake in desetine. Graščina pa je jela propadati. L. 1850. so bili ohranjeni še prostori za posle in živino.

Kraj: Begunje
Datum: Januar 1958
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 29. 6. 2015
Oblika: negativ 6×6

7 komentarjev leave one →
  1. 29. 09. 2015 08:10

    Sosed Troha mi je nekoč povedal prigodnico v zvezi s Turškimi napadi na Bejgne in čebelami. Takole gre: Turki so zaradi čebel “u Bajgnah zbejžali, U Bezulaku zbezlali, na Padežu popadali in na Pokojišču so jih pokopali”.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1959 Begunje – Šolska kronika (2) | Stare slike
  2. 1939 Begunje – Šolska kronika (3) | Stare slike
  3. 1906 Begunje – Šolska kronika (4) | Stare slike
  4. 1932 Begunje – Šolska kronika (5) | Stare slike
  5. 1930 Dolenja vas – Klammerjevi | Stare slike
  6. 1947 Stari trg – Rokopis Juste Krajc | Stare slike

Dodajte komentar