Preskoči na vsebino

1940 Ljubljana – Hrenov DKW

27. 01. 2016
tags:
by

150814030Alojz Hren, Slavkotov oče je kupil svoj prvi avtomobil. Bil je znamke DKW. Če lahko verjamemo podatkom na zadnji strani fotografije, ga je kupil v Ljubljani, natančneje v Polju.

Prodajalec in kupec sta se po sklenjenem poslu postavila ob avtomobil in zabeležila za tisti čas zelo nevsakdanjo kupčijo.

Slavko, sin Alojza Hrena, je v Cerknici ob obisku poleti 2015 s to fotografijo v roki pripovedoval:

To je ta avto. Moj oče se je v Ljubljani fotografiral s prodajalcem in avtomobilom. To je isti avtomobil, kot tisti goreči avtomobil v Grahovem. Na tej fotografiji je obrnjen proti levi, na drugi pa proti desni. Če bi bila obrnjena enako, bi bilo še bolj očitno, da gre za isti avtomobil. Že če primerjamo zadnji del atomobila, je popolnoma jasno, da sta identična.

150814030zNa zadnjo stran je Slavkotov oče zapisal osnovne podatke o fotografiji.

Viri:

  • Slavko Hren, Avstralija

Kraj: Ljubljana
Datum: april 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 14. 8. 2015
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. Peter permalink
    27. 01. 2016 09:34

    Res je, na obeh fotografijah je DKW F7. Avto z značilnim dvovaljnim dvotaktnim motorjem s prostornino 600 ccm in s pogonom na prednji par koles. Karoserija ni bila prekrita s pločevinastimi zaplatami, kot običajno, ampak je bila oblečena v impregnirano tkanino. Ob svojem času je imel ta avto še nekaj močnejšega brata z oznako F8, ki je imel 0,7-litrski motor. DKW-ji so bili v nekdanji kraljevi Jugoslaviji sila popularni, saj je bilo njihovo vzdrževanje zaradi preprosto konstruiranega dvotaktnega motorja dokaj enostavno (motor je imel le 20 vitalnih delov). DKW-jev se je po vojni, v primerjavi z drugimi znamkami avtomobilov, pri nas ohranilo relativno veliko. To pa zato, ker jih Nemci ob begu pred končnim vojaškim porazom niso mogli uporabiti, saj so ti avtomobili trošili mešanico, torej zmes bencina in olja (tako, kot mopedi). Pravega bencina pa Nemci niso imeli vse od takrat, ko so zavezniki začeli bombardirati naftna črpališča v Romuniji in železniške povezave na Balkanu. Zato so namesto bencina uporabljali etanol, ki je lahko gnal le štiritaktne motorje, z dvotaktniki pa ni šlo, saj se etanol (ki sodi v skupino alkoholov) ne meša z oljem.
    Morda še ena zanimivost v zvezi z DKW-ji. Stanko Bloudek je leta 1934 v Avtomontaži v Ljubljani sestavil poskusno serijo avtomobilov z imenom Triglav, ki so bili v osnovi DKW-ji. Točno število primerkov teh avtov ni znano, do serijske proizvodnje pa ni prišlo. Domnevno zaradi gospodarske krize in relativno visoke cene teh Triglavov.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    27. 01. 2016 16:16

    A morda kdo ve , kje so se ljudje pred 70 ali 80 leti učili voziti avto ? So obstajale kakšne avto šole ali so bili šoferji samouki ?

    Všeč mi je

    • 27. 01. 2016 17:35

      Spomnim se, da je v začetku šestdesetih let lahko za šoferski izpit učil vsak, ki je že san imel vozniško dovoljenje. Ko sem 1971 jaz delal izpit, je pa že bilo potrebno narediti vsaj 10 ur (če se prav spomnim) v avtošoli.

      Všeč mi je

  3. Anajedrt permalink
    27. 01. 2016 18:29

    Tudi moj mož je učil voziti osebni avto s svojim fičkom. Leta 1970 pa je bilo potrebno narediti izpit za inštruktorja in imeti zato prilagojen avto. Prav tako kamion, le da je na kamionu bil kot pomočnik tri leta, potem pa je moral delati kvalifikacijo za poklicnega šoferja.Šele potem je lahko naredil izpit za prikolico.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1939 Cerknica – Meletov DKW | Stare slike
  2. 1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (4) | Stare slike
  3. 1958 Cerknica – Družina Alojza Hrena (1) | Stare slike

Dodajte komentar