Preskoči na vsebino

1935 Cerknica – Anton Mele

9. 03. 2016

141218954Slika prikazuje Antona Meleta med izdelavo vodne turbine, ki je nastajala v njegovi kovinarski delavnici, v Cerknici. V tistem času je bil priznan cerkniški obrtnik in mojster svoje dejavnosti ter avtobusni prevoznik, ki je s svojimi avtobusi prevažal potnike in pošto od Rakeka do Starega trga in Prezida, zato je bil dobro poznan tudi ljudem iz okolice Cerknice. V današnjem prispevku bo več govora o Antonu Meletu kot znanemu Cerkničanu in ne toliko o njegovem delu, o katerem smo na Starih slikah že veliko pisali.

Anton Mele se je rodil leta 1901 na Rakeku, v hiši s takratno številko 124. Ta hiša danes še stoji in se nahaja nasproti rakovškega gasilnega doma, kasneje je bila v tej hiši Faturjeva gostilna z balinplacom. Leta 1903 so se Meletovi preselili v Cerknico, v hišo, ki jo Cerkničani poznamo kot Meletovo hišo, ki stoji nasproti Kulturnega doma. Josip Mele, Antonov oče, je tam odprl kovinarsko delavnico, kjer si je znanja iz kovinarstva pridobival tudi Anton in se leta 1917 dokončno izučil. Kot najstarejši sin v družini je kasneje delavnico tudi prevzel in nadaljeval utečeno obrt, ki jo je nadgradil še z avtomehanično dejavnostjo. Poleg tega so imeli Meletovi še gostilno z balinplacom, ki se je nahajal na mestu med današnjo stavbo cerkniške občine in Meletovo hišo. Zgleda, da je imela takrat balinišče vsaka gostilna. Meletova se je imenovala “Gostilna na vagi”, ker so se ukvarjali tudi z “vaganjem” živine, za kar so imeli pred hišo, ob glavni cesti, postavljeno mostno tehtnico. Kot je bilo že v uvodu omenjeno, so pri njih opravljali prevoz potnikov in pošte z lastnimi avtobusi, ki so jih izdelali sami. Avtobus je ustavljal kar pred njihovo hišo, tako da je bila takrat tam tudi avtobusna postaja. Garažo za avtobuse so imeli na mestu, kjer danes stoji avtobusna postaja. Ja, pa tudi kakšen “šporget” so naredili, eden še vedno stoji v Rutarjevi hiši, zraven mlina.

Da je bil Anton Mele aktiven prebivalec Cerknice pričajo tudi podatki, da je bil član takratnega gasilskega društva Cerknica, izvajal je vzdrževanje in preglede gasilskih naprav in opreme na celotnem območju občine, bavil se je z vzdrževanjem in popravljanjem naprav v takratnem kinu in z upravljanjem dvorane, bil je član vodovodnega odbora in delal na vzdrževanju vodovoda v Cerknici, bil je inštruktor na področju motoroznanstva na gasilskih tečajih za vožnjo motornih vozil, kjer so udeleženci pridobivali vozniška dovoljenja. Poleg vsega tega je bil tudi član v takratni gledališki skupini v Cerknici, katere imena nisem uspel izvedeti.

Anton Mele je umrl leta 1959. V svojem življenju je s svojim delom in znanjem pustil velik pečat v naši Cerknici in mislim, da je prav, da se takih ljudi spominjamo tudi na tak način, preko Starihslik.

141218954-001Meletovo delavnico je v svoji knjigi, Memories of Days Gone by Joseph Mihevc opisal tudi Jože Mihevc iz Cerknice, ki je eden prvih vajencev avtomehanske stroke, ki se je učil v Meletovi delavnici. Danes Jože živi v Kanadi in je z Meletovimi je še vedno v stikih. Tudi pri pripravi prispevkov za Stareslike je že pomagal. V enem izmed pisem, poslanih Meletovim, je Antona Meleta opisal z besedami: “On je bil iznajdljivih misli in kakor morem presojati človek, ki je videl stvari do podrobnosti in usmeril svoje misli v tisto smer”.
Tako so ga začutili in videli tisti, ki so ga dobro poznali in delali z njim.
141218954-002 Brez improvizacije ni šlo, kot vidimo, so pri delu prišli prav tudi hrastovi sodi, s katerimi je na stružnici podprta gred z rotorjema turbine. Pa naj kdo reče, da so sodi koristni samo za vino.

Slovarček:

  • balinplac: balinišče, prostor za balinanje
  • vaganje: tehtanje
  • šporget: štedilnik

Viri:

  • Joži in Zvone Mele.

Kraj: Cerknica
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2014
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. alojzmazij permalink
    9. 03. 2016 08:43

    Po vsem kar smo zvedeli o mojstru Antonu Meletu in njegovem delu na naših Starih slikah, bi ga morali uvrstiti med pionirje slovenske tehnične ustvarjalnosti in ga kot takega predstaviti vsej slovenski javnosti.

    Všeč mi je

  2. Jernej permalink
    9. 03. 2016 18:06

    Turbina na sliki je t.i. šahtarca oz. turbina v jašku ali tudi tuje strokovno ime “camel back turbine”. Postavitev z dvema izboklinama namreč spominja na kamelji hrbet. Kombinacija Francis gonilnikov na sliki je zanimiva saj sta gonilnika na gredi obrnjena v isto smer, kar je zelo neobičajno.
    Šahtarce so bile popularne med 1. in 2. SV, potem jih je zamenjal princip dvojčkov. Dva Francis gonilnika sestavljena skupaj na horizontalni gredi, za enim spiralnim ohišjem. Ponujajo odlično obratovalne pogoje pri manjših pretokih.

    LP
    Jernej Mazij, Litostroj Power Ljubljana

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1954 Cerknica – Ob stružnici | Stare slike
  2. 1930 Dolenja vas – V oljarni | Stare slike
  3. 1929 Cerknica – Motor BeSA | Stare slike
  4. 1940 Cerknica – Meletova garaža | Stare slike

Dodajte komentar