Preskoči na vsebino

1961 Dolenja vas – Šranga

18. 03. 2016
by

160314820 Slika je nastala 4. marca 1961 v Dolenji vasi, natančneje pred Klammerjevo trgovino. Fantje iz Dolenje vasi so postavili šrango Viktorju Klammerju, ki je prišel po svojo bodočo ženo Ano Kraševec. Kot vidimo, je vse po predpisih, štrik čez cesto, miza s pogrnjenim prtom, vino, ženin in priča ter vaški fantje. Slednji so pripravili šrango in zahtevajo odkupnino za vaško dekle, ki jo bo odpeljal ženin. Dogodek je vedno privabil veliko število vaščanov, mladih, malo manj mladih in pa seveda otrok. Z avtom, ki ga vidimo na desni strani, sta se vozila ženin in nevesta, to je bil občinski avto Opel.

Šranga je slovenski običaj, kjer domači fantje zahtevajo odkupnino od ženina, preden jim odpelje domače dekle, ki bo postala nevesta. Pred tem prejšnji dan običajno postavijo mlaje, ne vem kako je bilo v tem primeru.

V naših krajih se mlaji postavljajo pred hišami obeh mladoporočencev, in sicer po dva mlaja, morata pa stati točno sedem dni. V tem času je treba zanje skrbeti in jih po potrebi popraviti, če bi se zaradi kakšnega nepredvidljivega vzroka preveč nagnili in bi grozilo, da se podreta. Se pa postavljanje mlajev po Sloveniji razlikuje, odvisno od regije. Prav mlaji so tu igrali veliko vlogo, saj je obstajalo splošno pravilo, da v primeru, če bi se ženin izmuznil šrangi ali pa, če ne bi plačal odkupnine, bi fantje mlaje še isti dan požagali, kar bi bila sramota za ženina. Do sedaj še nisem slišal, da bi se v naših krajih to kdaj zgodilo, kljub temu pa so svatje ta skrajni ukrep vedno jemali resno. 

Takih pravil pri šrangi je bilo še nekaj. Eno tako je bilo tudi naslednje: če so svatje odvezali štrik je šranganja konec, s tem pa konec tudi barantanja. Ženin vseeno plača odkupnino, ampak višino le te določi on sam. To pa je sramota za domače fante. Zato je bila vedno postavljena straža na obeh koncih štrika, da ga ne bi kdo odvezal, tudi na tej sliki je tako. Lepo ne bi bilo niti to, da bi ženin takoj, brez barantanja, plačal odkupnino, vedno se moralo barantati, zato je bila praviloma prva cena odkupnine postavljena nenormalno visoko, potem pa so jo spuščali do zneska, ki so ga fantje pričakovali. Dostikrat se je za odkupnino dogovorilo (na skrivaj) že pred šrango, da so se s tem izognili kakšnim nepredvidenim neprijetnostim, kar resnično ni namen.

Sam sem bil velikokrat prisoten pri postavljanju mlajev in šranganju. Zagotovo lahko potrdim, da nismo nikoli predčasno podrli, ker smo bili vedno uspešni na šrangi, pa tudi šrange nam niso nikoli odvezali. So se pa na šrangah redno dogajale različne komične zgodbice in pripetljaji. Na šrango smo, poleg vsega kar tam mora biti, običajno prinesli še kobilo za rezanje drv in deblo, če se je dalo hrastovo in kakšno staro tesarsko žago. Take stare žage so se včasih dobile v vsakem skednju, ljudje pa so jih vedno radi dali, ker so vedeli, za kaj bo služila. Čeprav jih nazaj niso več dobili, saj je bila posojena žaga ponavadi neuporabna. To žago smo namerno skrhali, na kamnu ali betonu, da je čim slabše rezala. Temu smo rekli, da smo jo “razpelali”. Ko so se svatje ustavili pred šrango in po uvodnih formalnih opravilih, smo začeli barantati, jasno z nenormalno visoko ceno, v desetinah milijonov dinarjev. Nato je prišla ponudba, da se bo upoštevala višina odkupnine ženina, če obe priči prežagata deblo. Tu je bilo vedno smeha in kričanja, žaga normalno ni nič rezala, priči pa bentili. Če pa je slučajno rezala preveč, smo jo zalili s pivom, po nesreči seveda, da se je kar zalimala na deblo. Redko kdaj jim je uspelo deblo prerezati, razen enkrat, ko je bil priča eden izmed naših in je vedel, kaj ga čaka. Ko smo prišli do rezanja, je odprl prtljažnik avta, vzel ven motorko in nam prerezal deblo in kobilo. Kaj je sledilo se pa že ve.

160314820-001 Moškega, ki ponuja vino, nismo uspeli prepoznati, desno je ženin, Viktor Klammer. Med otroki, ki stojijo v koloni za Viktorjem, smo prepoznali Jožeta Medena, ki stoji spredaj, čisto zadaj je Janez Ule.
160314820-002 Spredaj stoji Janez Urbas – Enžlinov, ob njem pa je Slavc Jurca – Oglar, voznik Opla.
160314820-003 Tu se lepo vidi okrašena šranga in pa “straža” šrange ob lipi.

Slovarček:

  • šranga: pregrada poti z namenom, da ženin plača vaškim fantom odkupnino za nevesto
  • barantati: pogajati se za ceno
  • kobila: lesena priprava, stojalo, navadno s štirimi nogami, na kateri se žaga, teše, oblikuje; ponekod ji rečejo tudi koza

Viri:

  • Ana Klammer
  • Joži in Zvone Mele

Kraj: Dolenja vas
Datum: 4. 3. 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 14. 3. 2016
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
  1. Peter permalink
    18. 03. 2016 08:10

    Le nepomembna podrobnost k sicer odličnemu prispevku. Delček avtomobila, ki se odkriva na fotografiji ne paše k Oplu. V resnici je bil to fiat 1100E.

    Lep pozdrav.

    Peter

    Všeč mi je

    • medvedd permalink
      18. 03. 2016 11:54

      Vaš komentar je na mestu in pomemben. Podatek bom uporabil za pripravo prispevka o tem avtu.

      Všeč mi je

  2. 18. 03. 2016 09:16

    Frajer, tisti z motorko!! 🙂

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1959 Zemunik – Pred avionom | Stare slike
  2. 1954 Cerknica – Pozdrav motoristov | Stare slike
  3. 1956 Iški Vintgar – Žurka | Stare slike

Dodajte komentar