Preskoči na vsebino

1922 Rakov Škocjan – Vojašnica kraljeve finančne straže (2)

28. 04. 2016

Originalni prispevek

151225361Nadaljujemo z odkritjem novih dokumentov o zgodovini Kraljeve finančne straže (RGF) za področje Cerknice.

11. 5. 2014 so bile na tej strani že objavili nekatera odkritja o pozabljenih vojašnicah Kraljeve finančne straže na “Rapalski meji”. Prispevek se je nanašal na vojašnico v Rakovem Škocjanu, pa tudi na vojašnici na Velikem Javorniku in pri Debelem kamnu.

Pred kratkim smo na spletni strani ebay odkrili še eno fotografija vojašnice RGF v Rakovem Škocjanu, ki pa še ni bila nikjer objavljena. Fotografija je pomembna, saj omogoča še en pogled na ta vojaški objekt, o katerem so na voljo le redka pričevanja.

Pa se vrnimo nazaj! Kaj pa so te vojašnice? Leta 1922, dve leti po podpisu Rapalske pogodbe, je Kraljeva finančna straža začela z izgradnjo 52 vojašnic (imenovane tudi “padiglioni”), ki so bile razporejene ob meji od Peči (Monte Forno) do Reke (Fiume). Tako je Kraljeva finančna straža dobila postojanke, kjer so njeni člani lahko bivali in delovali. Te zgradbe so bile v celoti lesene na betonskih temeljih. Kmalu so ugotovili, da lesena konstrukcija ne zadošča novim obrambnim zahtevam. Zato je bilo na začetku tridesetih let odločeno, da bodo te zgradbe “utrdili”.

Obnova teh objektov je sovpadala s precej širšim programom utrjevanja meje, katerega najpomembnejši del je bila izgradnja Alpskega zida (Vallo Alpino del Littorio).

Fotografija je ravno iz tega časa. Na njej je nov videz objekta, saj je prvotna lesena konstrukcija že obzidana z opeko. Stavba je v primerjavi z leseno bolj robustna, vseeno pa je opremljena z dekorativnimi elementi, ki kažejo, da so bili načrtovalci pozorni tudi na estetski izgled vojašnice.

Načrt za utrditev vojašnice je predvideval poleg obrambnega zidu še izgradnjo dveh manjših zgradb na nasprotnih vogalih in skladišče za bombe in municijo. Lokacija in videz teh objektov je razvidna iz dokumenta, ki smo ga odkrili v Zgodovinskem arhivu generalštaba v Rimu (AUSSME).

haasberg_mapZa konec naj povzamemo rezultate raziskave. Po približno treh letih smo študijo skoraj skoraj zaključili. Vzdolž Raplske meje smo določili lokacije za 51 vojašnic od vseh 52. Našli nismo le vojašnice Haasberg (Brigata Haasberg), ki je delovala od leta 1922 do 1929. Zgrajena je bila na območju med Rakovim Škocjanom in Malni (na zemljevidu smo lokacijo označili z rdečim krogom). Ker je bila aktivna le krajše obdobje, nismo našli sledi o lokaciji niti na lokalnih dokumentih niti na terenu. Za morebitne dodatne informacije smo se obrnili tudi na dediče družine Windisch Graetz, nekdanih lastnikov gradu Haasberg in okoliškega zemljišča. Žal je bila tudi ta poizvedba brez uspeha.

Mogoče pa kdo od bralcev lahko pomaga pri tem zadnjem koščku velike sestavljanke o Rapalski meji.

151225361-001
Prizor nam kaže zasneženo zgradbo. Na pragu stranskih vrat lahko opazimo člana finančne straže ogrnjenega s plaščem. Nad vrati je tipična ovalna tabla z napisoma “R. Guardia di Finanza” in “Comando di Brigata”. V sredini sta dva znaka, prvi je znak kraljeve rodbine Savoya, drugi pa je znak fašističnega režima.
151225361-002Na levi strani je kup snega kockaste oblike. Je morda to začetek snežne skulpture, ki so jo naredili člani posadke?

Raziskava je bila izvedena v okviru del za knjigo: “Dal Primo colpo all’ultima frontiera. La Guardia di Finanza a Gorizia e provincia: una storia lunga un secolo” di Michele Di Bartolomeo e Federico S Le ancimino, Edizioni LEG, 2014.

Prevedla: Marina Gourp, Trebče, Italija

Prispevek je napisal: Michele Di Bartolomeo.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: trideseta leta (1930)
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 25. 12. 2015
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. martahren2112 permalink
    29. 04. 2016 20:57

    Ali bi bila mogoče postojanka v in okoli Unške Koliševke? Tam so še vedno razvaline, So te razvaline del Alpskega zidu ali mogoče česa drugega, starejšega?

    Všeč mi je

  2. medvedd permalink
    1. 05. 2016 00:04

    Jaz bi dodala samo en majhen popravek pri priimku prevajalke, in sicer Marina Gorup.

    Všeč mi je

  3. ditaa permalink
    1. 05. 2016 21:56

    Ali je avtor v svoji knjigi vključil tudi postojanko finančne straže v vasi Palčje pri Pivki? Obstajajo fotografije.

    Všeč mi je

Dodajte komentar