Preskoči na vsebino

1966 Rakek – Marta

24. 05. 2016

160331945Iz otroštva se spominjam pogovorov odraslih s pritajenim glasom, da »jo je pri Gromu stisnila prikolica, do smrti«. Nisem si znala predstavljati, kaj naj bi pomenilo »stisnila prikolica«, iz barve glasu pa sem dojela, da je moralo biti nekaj hudega. Razumela pa sem pomen smrti in vedela, da je to dokončno.

Ime ji je bilo Marta. Iz Murske Sobote je prišla za boljšim kosom kruha, ker je imela na Rakeku sorodnike. Zaposlila se je v Tisi. Ker so jo starši pogrešali in so ji želeli vsaj nekoliko olajšati njeno domotožje, so ji poslali paket. Ljubljanska cesta na Rakeku je bila ozka in pločnika ni bilo. Na poti na pošto je stopila v graben, da bi se umaknila kamionu, ni pa videla prikolice in ko je avto odpeljal mimo, je stopila nazaj na cesto. Tam, pri Gromu, je bila cesta tik ob hiši in kamionska prikolica jo je pritisnila ob hišo. Tako je revo v veselem pričakovanju domačih dobrot doletela kruta smrt.

Mrtvaški oder so postavili pred tovarno Tisa, da so se od nje lahko poslovili vsi sodelavci in krajani Rakeka, ki so jo poznali. Poslednjo čast ji je izkazal tudi predstavnik sindikata s praporom. Zatem so jo odpeljali domov v Prekmurje in jo pokopali na domačem pokopališču.

160331945zSkromen zapis na zadnji strani fotografije je dal slutiti, da bo treba pobrskati za podatki. Marte so se vsi vprašani spomnili.

Viri:

  • Iva Šop
  • Marija Urbar
  • Marija Milavec

Kraj: Rakek
Datum: 1966
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Urbar
Skenirano: 31. 3. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    1. 11. 2016 21:51

    Marta je bila sestrična g.Zalokarjeve Hilde

    Všeč mi je

Dodajte komentar