Preskoči na vsebino

1975 Cerknica – Robniki pred delikateso

2. 07. 2016

160610261 Štefan Bogovčič je posnel tudi to fotografijo. Leta 1974 so urejali robnike pred delikateso v Cerknici. V sončnem dnevu je pripekalo, ko je Štefan prišel in fotografiral dva delavca, ki sta se trudila v vročini. Pred asfaltiranjem je bilo namreč potrebno urediti bankino, da se bo vedelo, kje poteka cesta. Pred tem na tem mestu ni bilo robnikov, tako, da se ni točno vedelo, do kje je cesta in do kod točno je ploščad pred delikateso.

Med spodnjo Žumrovo in Hrenovo hišo, tu nekje se je za to fotografijo postavil tudi Štefan, so mnogokrat parkirali tovornjaki s prikolico. Večkrat je po več dni tukaj samevala le prikolica tovornjaka.

Zanimivo je bilo pritisniti na iglo ventilčka na kolesu prikolice, da se je slišalo pihanje zraka iz zračnice. Enkrat me je pri tem malopridnem delu zalotil šofer tovornjaka in me za ušesa potegnil od kolesa. Ušesa so bila še potem nekaj časa temno rdeča, tako, da nisem upal domov in sreča, da so bile počitnice. Takrat je bilo še tako, da so starši potegnili z učitelji, ne pa s porednim naraščajem.

Na tem mestu je celo zimo stal tudi snežni plug. Bil je take sorte, da ga je vleklo več parov konj.

160610261-001 V zgornji Žumrovi hiši je bila že takrat trgovina. Le vhod in izhod v trgovino je bil nevarno izveden, saj je bil direktno z glavne ceste. Zato so pred nevarnostjo cestnega prometa kupce opozarjale trikotne zastavice rumene in rdeče barve, ki so bile nanizane na vrvici, vrvica pa napeljana preko jeklenih valjanih šivnih cevi premera cole in četrt, morda cole in pol, vsekakor pa ne več, zanesljivo pa niso bile cevi brezšivne.

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 10. 6. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 2. 07. 2016 08:30

    Cerknica je bila takrta že pravo mesto in lepo je bilo priti z loškega podeželja malo po opravkih in nakupih. Ali pa v avtošolo. Takrat smo ženske začele množično delati šoferske izpite.

    Všeč mi je

Dodajte komentar