Preskoči na vsebino

1972 Bloška planota – Trojna bloška razglednica

16. 07. 2016
tags:

160321885Bloke so bile turistom in drugim obiskovalcem znane že pred 2. svetovno vojno. Posebej je k temu pripomoglo raziskovanje starosvetnega bloškega smučanja in letalska jadralna šola. Za propagiranje tujskega prometa so skrbeli predvsem lokalni gostilničarji in trgovci ter avtobusni prevoznik Pečnikar. Po vojni je ta dejavnost tonila v pozabo, prebivalstvo planote pa se je prepolovilo.

Po letu 1965 pa je ob t. im. projektu Gornji Jadran začelo z delom Turistično društvo Bloke, ki je s prizadevnim članstvom, posebej gostilničarja Ivana Miklavčiča, storilo nekaj daljnosežnih korakov. Omenimo le tri: ojezeritev Bloškega jezera, izgradnja smučarske vlečnice na Liscu in organizacija Bloških tekov.

Razglednice so bile v tistih časih eden prvih pokazateljev, da ljudje mislijo tudi na prepoznavnost kraja in so zato na njih želeli pokazati najpomembnejše znamenitosti in naselja.

160321885-001

Na prvi fotografiji je prikazana spodnja štirna v Velikih Blokah, zgrajena leta 1905. Ob njej je takrat stala Marentova hiša, zadnja s slamo krita hiša v vasi. Hiša je bila vzdolž slemena razdeljena na dva dela. Prikazan je vhod k spodnjim Marentovim, kjer sta takrat živeli sestri, teti Pepa in Johana Modic. Drugo stran hiše pa so imeli zgornji Marentovi – družina Viktorja Medena. Medenovo je tudi obnovljeno gospodarsko poslopje za hišo. Nad hišo na griču Tabor kraljuje zvonik cerkve Marije vnebovzete. Takrat sta ob njej še rasli visoki in košati lipi, ki so ju pred leti ob obnovi zvonika temeljito oskubli.

K vodnjaku sta prišli po vodo Modic Jožica – Gorupova in Maja Šavs iz Ljubljane, ki je bila na obisku pri Marentovih tetah. Ob vodnjaku sta se igrala sošolca Franci Modic – Tonov in Boris Močnik – Blažev. Cesta ob vodnjaku je bila vedno obilno okrašena s kravjaki, saj se je živina najraje olajšala ob napajanju.

160321885-002Pogled na Novo vas in Faro z Volčjanskega hriba. V ozadju sliko zapirajo Veliki Piškovec, Pečnik in Stražnice ter bolj oddaljeni Županšček, zadaj pa že pogorje Racne gore. Nad Faro se vzpenja farna cerkev sv. Mihaela. V Novi vasi je najbolj vidno poslopje takratnega Doma TVD Partizan, ob katerem so v poznejšem času zrasla poslopja osnovne šole, vrtca, knjižnice, pošte, lekarne, zdravstvene postaje in občine ter večnamenska dvorana Bloški smučar z muzejem. Na levi strani slike so poslopja takratne Elektrožage – Novolita in dva hleva Kmetijske zadruge. Tovarniških poslopij Kovinoplastike Lož še ni bilo.

160321885-003Današnja osrednja turistična točka na Blokah – Bloško jezero   na Volčjem je imelo skromen začetek. Spomladi leta 1966 so turistični delavci zamašili odtok dveh potočkov, ki sta skozi starodavni nasip tekla direktno v Bloščico. Napolnilo se je jezero in spomnim se, da smo se šli prvič kopat v popolnoma čisto vodo, saj so senožet predhodno pokosili. Gostilničar Ivan Miklavčič je v vasi Volčje odprl majhen bife, ob nedeljah pa je ob potočku pod Ogrnikom pekel jančke. Na fotografiji so ob cerkvi sv. Volbenka že vidni trije zgrajeni vikendi in trije v gradnji. Ivan je za slikanje od doma prinesel senčnik in slikal kopalce iz Velikih Blok: svojo hčerko Vando v rumenih kopalkah in Jožico Modic – Gorupovo, družbo pa sta jima delala Vilko Drobnič – Gočov in Franci Kraševec – Petronov, ki se še ni utegnil sleči. Na jezerski gladini je na kopalni blazini neznano dekle.

Danes je ob Bloškem jezeru več kot 100 vikendov z bolj ali manj posrečeno arhitekturo. Občina je očistila dno jezera, utrdila jez, na katerem je nastala prava plaža, lokalni gostilničar pa je uredil gostišče z doživljajskim parkom, tik pred dograditvijo je bila v celoti prenovljena komunalna infrastruktura vasi in okolice jezera. Posebej ob vikendih je okoli jezera vse zasuto z obiskovalci od blizu in daleč.

Le Ivana Miklavčiča, ki je bil eden začetnikov novodobnega bloškega turizma, se le redki spomnimo.

Viri:

  • Franci Modic – Tonov, Velike Bloke

Kraj: Bloška planota
Datum: 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Franci Modic
Skenirano: 21. 3. 2016
Oblika: razglednica

Dopolnjeno 3. 11. 2016

screenshot-2016-11-03-09-06-47oktober 2016 – Prispevek je bil objavljen v  oktobrski številki glasila Bloški korak na straneh 14-15.

 

5 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    16. 07. 2016 09:04

    To razglednico sem že videla, pa nikoli nisem pomislila, kdo je na njej. Prav presenečena sem. Vsi moji znanci in vrstniki

    Všeč mi je

  2. alojzmazij permalink
    12. 10. 2016 20:34

    Zdravko Modic- Bregarjev iz Vel. Blok mi je razložil, da je njegov očeTone prišel iz gostilne Miklavčič in ga poslal tja, ker je gostilničar Ivan ravno iskal “statiste” za slikanje na Volčjem. S senčnikom in fotografom jih je odpeljal na jezero in nastala je ta slika. Torej je na sliki Zdravko in ne Vilko, ki je bil takrat še premahen.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice | Stare slike
  2. 1955 Velike Bloke – Malizjev Janez | Stare slike
  3. 1966 Volčje – Prvi obiskovalec na Bloškem jezeru | Stare slike

Dodajte komentar