Preskoči na vsebino

1955 Rakek – Obstojnost barve na železnici

30. 11. 2016

141210018Ko je bila prva vožnja po železnici s parno lokomotivo leta 1825 na relaciji Stocton–Darlington v Angliji, so v Avstriji hitro uvideli pomen novega prometnega sredstva in se že leta 1829 začeli pripravljati na gradnjo železniških prog v državi. Za povezavo med Dunajem in Trstom, imenovano Južna železnica, so se odločili leta 1838, graditi so jo začeli nekaj let kasneje, skozi Ljubljano, naše kraje in do Trsta pa je prišla leta 1857. Pričakovanja, da bo krajem ob progi prinesla pospešeno industrializacijo, se v glavnem niso uresničila, saj je proga imela predvsem tranzitno funkcijo, dotlej cvetoča Planina pa je zamrla. A prav za naše kraje pa je pomenila velikansko spremembo, ker je omogočila razmah furmanstva, ki je temeljilo na prodaji lesa iz notranjskih in bližnjih hrvaških gozdov. Z Rapalsko mejo (1920 – 1943) je proga dober kilometer od železniške postaje na Rakeku proti Postojni prešla v Kraljevino Italijo, Rakek pa je tako po naključju za dobri dve desetletji postal živahna mejna postaja.

Vleka vlakov je bila še naprej parna in lokomotive so lahko »odžejali« tudi na Rakeku z vodo po 3, 6 km dolgem cevovodu iz cerkniškega potoka. Italija je svoj del proge do leta 1936 že elektrificirala in so poslej do Postojne vozile električne lokomotive Brede ter elektromotorni vlaki Littorine. Po vojni so od Postojne nadaljevali elektrifikacijo, tako da je bila do Rakeka proga elektrificirana leta 1955, do Logatca 1959, do Borovnice 1961, železniška postaja Ljubljana pa leta 1962. Ker so v Italiji in do Postojne uporabljali sistem enosmerne napetosti, so ta sistem nadaljevali tudi naprej po Sloveniji, zaradi česar je bilo treba lokomotive na železniških postajah v Dobovi (smer Hrvaška) in na Jesenicah (smer Avstrija) zamenjati, ker imajo v teh državah na železnici sistem izmenične napetosti. Nekatere novejše lokomotive so danes že uporabne za oba sistema.

Poleti leta 1955 smo mladeniči z Rakeka – o morju takrat ni nihče razmišljal – med šolskimi počitnicami dobili honorarno zaposlitev z barvanjem drogov ob progi. Začeli smo pri štalverku na izteku postaje Rakek in potem mimo Pavšnarjeve hiše, Čuvajnice 24, čuvajnice Pri Lukcu, čuvajnice Pri Škrbcu in do postojnske postaje. Plačilo je bilo odvisno od števila pobarvanih drogov.

Prvi dan je vsak pleskar s špahtlom in jekleno krtačo očistil rje štiri drogove, naslednji dan jih je prebarval z minijem, potem je sledila temno siva barva, zadnji dan pa svetlo siva. Če si dobil drogove na odprtem delu proge, je šlo čiščenje hitro, v usekih pa so bili drogovi zaradi vlage zoprno zarjaveli. Na drog si prosto splezal in prinesel s seboj deščico na zakrivljenem betonskem železu, ki si ga obesil k zakovici, kar je služilo kot stojišče. Na kak varnostni pas se ni nihče spomnil, z eno roko si se pač držal droga, v drugi pa si imel čopič, kantica z barvo pa je tudi visela na zakovici. Zabavno je bilo, ko so slab meter od tebe vozili mimo brzovlaki s potniki pri odprtih oknih. Ko sem tako nekoč stal na tem stojišču in je prišel mimo mrki priletni delovodja, ki je tudi strogo nadziral kvaliteto čiščenja in barvanja, sem ga vprašal, do kdaj bo po njegovem ta barva vzdržala. Možakar mi je brez pomišljanja odgovoril: »Dokler ne bo imel ajzenpon dnarja za novo farbanje«. Danes vidim, da je bil to preroški odgovor.

Sedaj, ko električni potniški vlaki vozijo skoraj prazni, si je težko predstavljati, da so bili v preteklosti običajni do kraja natrpani vlaki s počasno parno vleko. Ko je nekoč tak vlak pripeljal iz dolgega tunela, razsvetljave v zadimljenih vagonih ni bilo, potniki pa so stali stisnjeni kot sardine v konzervi, se je oglasil možakar:
»Ta je bil pa dolg.«
»O, a je bil vaš?« je vprašala ženska poleg njega.

141210018-001Prve električne drogove so izdelali iz obrabljenih tirnic, tako da so tri nekoliko obrezane tirnice, na postajah zaradi večje obremenitve pa štiri, spojili z zakovicami. Prihranki v primerjavi s cevastimi drogovi so bili precejšnji, a vzdrževanje je dražje.

Slovarček:

  • špahtel: lopatica za strganje in kitanje
  • ajzenpon: železnica
  • štalverk: čuvajnica
  • farbanje: barvanje

Viri:

  • Ivanka Gantar: Rakek. Založba Mladika, Ljubljana, 2005
  • Franc Perko: Vasi v objemu železnice. Založništvo Jutro, d. o. o., Ljubljana, 2008

Prispevek je napisal: Franc Mazi.

Kraj: Rakek – Postojna
Datum: 17. 7. 1971
Avtor: neznan
Zbirka: Karl Rustja
Skenirano: 10. 12. 2014
Oblika: negativ

6 komentarjev leave one →
  1. franc mazi permalink
    30. 11. 2016 09:03

    Vlaki s parno vleko so bili počasnejši in hrupnejši od današnjih, v njih in ob progah se je tedaj dogajalo marsikaj, tudi nepredvideni dogodki, ki so povzročali zamude, so bili pogosti. Nekaj tega opisuje Kajetan Kovič v romanu Pot v Trento:
    ” Tako vedo v bruški krčmi Na slepem tiru povedati o moškem, ki ga je sprevodnik med Bruckom in Murzzuschlagom v kupeju brzca presenetil med občevanjem z osebo, ki jo je, ko je izstopila v P., postajni načelnik prepoznal kot prednico samostana iz W. Ta naj bi bila sestra vdove Regine T., lastnice penziona na Semmeringu, kjer se je po izjavi služinčadi v začetku decembra preteklega leta oglasil strokovnjak za sanacijo tvrdk in z lastnico preživel noč v postelji z baldahinom, ki se je proti jutru s truščem podrla, silno bobnenje pa je alarmiralo potresna čutila v pritličju spečega mačka, da je razbil šipo na oknu in planil na smreko, s katere je otresel sneg, ki je sprožil plaz in nekajurni zastoj prometa na semmerinški progi.”

    Všeč mi je

  2. 30. 11. 2016 12:57

    To pa je bila verižna reakcija!

    Všeč mi je

  3. Anajedrt permalink
    30. 11. 2016 22:33

    Živa groza. Ja kaj takega se pa ne zgodi vsak dan.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    25. 02. 2020 18:03

    Franci, pogrešal sem že tvoje prispevke, pogrešam pa tudi zvoke parnih lokomotiv in “brlizganje”. Zanimivo in hudomušno. Enega od teh “hlaponov” je vozil tudi moj stari ata.

    Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    25. 02. 2020 18:05

    Oprosti, ta anonimnež sem Janez Šinkovec. Lep pozdrav

    Všeč mi je

  6. viktor žnidarsic permalink
    26. 02. 2020 12:38

    Povedal bi rad da smo železniške tračnice “obrezovali”učenci Železničarske šole Ljubljana-Šiška.Obrezovali smo gornji del profila tračnice,tako smo dobili T profil katere smo z ukrivljenim železom “povezali” z vročimi zakovicami.Obrezovali smo z avtogenim rezanjem,plin acetilen smo pridobivali iz karbida in vode v posebnih razvijalcih, kisik pa je bil v jeklenkah.Učenci smo pri tem delu pomagali sicer so glavna dela opravljali izkušeni delavci.Za dvigovanje in obračanje smo imeli posebno dvigalo “flašencuh”Kovičilo se je vroče zakovice s pnevmatskimi napravami.To je bila obvezna praksa vsak po nekaj dni.Govorilo se je da ko bomo zaključili šolo leta 1954 bo vlak že pripeljal v Ljubljano z električno lokomotivo.Nekaj učencev je bilo tudi iz Rakeka,Unca,Slivic in s Cerkniškega.To se je dogajalo v letih 1952-54.

    Liked by 3 people

Dodajte komentar