Preskoči na vsebino

1971 Osredek – Štiri generacije

13. 12. 2016

160920660Na sliki so štiri generacije družine Hiti iz Osredka po domače Grubenških. Bolje bi bilo videti moške potomce, saj bi se potem rodbina nadaljevala, tako pa žal počasi izginja. Tudi sama sem del te rodbine, saj je najstarejša na sliki moja stara mama.

Slikali so se v Cerknici pri fotografu. Kakšen dogodek je v ozadju, se ne ve. Je pa bilo zagotovo nekaj posebnega, saj stara mama ni ravno pogosto hodila od doma. Najraje je bila doma v svoji mali hiški ob dveh velikih lipah – v Osredku.

Naša stara mama – prva z leve – Antonija Hiti, se je rodila daljnega leta 1889 in je na sliki stara že 82 let. Verjetno so se morali kar dobro potruditi, da so jo spravili pred fotografa, saj ga gleda nekam nezaupljivo. Na ta dan si je oblekla, po stari navadi, temno, boljšo obleko in si zavezala zakmašno ruto. Pod njo je skrila svoje dolge lase, spletene v veliko kito in zadaj zvite v figo. Lase si je vedno sama, na nek prefinjen način, razčesala in zelo na hitro spletla v kito. Jaz sem jo ob tem vedno samo potiho občudovala. S šivanjem je zaslužila kakšen dinar. Dočakala je 92 let.

Na desni strani slike sedi njena hči (moja teta) Vida Hiti. Bila je zelo zanimiva oseba. Vse povsod je šla s kolesom – v trgovino, službo, po obiskih, do nabiranja zdravilnih zelišč. Tudi iz Cerknice v Osredek je šla s kolesom in to z navadnim, brez prestav. To je bil zanjo mačji kašelj. Pa šivala je tudi, prav tako kot njena mama. Zato sem prepričana, da si je naredila tudi obleko, v kateri je slikana. Tudi meni je marsikaj sešila, ko je nekaj let stanovala pri nas. In tedaj je nastala tudi oblekica za mojo gumijasto punčko – narodna noša. Sešila je vse od spodnjega krila, vrhnjega krila s predpasnikom, bluzice, nogavičk, copatkov in celo avbe. Punčko in oblekico še vedno hranim.

Na sredini pa sedi najmlajša ženska članica, Vidina hči in vnukinja Antoniji, Vida ml. Za lažje sporazumevanje so jo klicali Vidka. Vsa ponosna drži v naročju svojega prvorojenca Stankota. Med najstarejšo in najmlajšim je 81 let razlike.
Danes je od te četverice ostal samo še moški predstavnik.

p9308891p9308887
To je moja punčka danes in je dokaz o šiviljskem znanju tete Vide, čeprav je šivala kot samouk. Me prav zanima, koliko današnjih Barbik in njihovih oblekic bo ostalo ohranjenih čez 50 let?

Slovarček:

  • zakmašno – nedeljsko, za k maši

Kraj: Cerknica
Datum: leta 1971
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 20. 9. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anajedrt permalink
    13. 12. 2016 08:14

    Krasna oblekca na punčki. Pa tudi Vida je bila lepa, vedno urejena in lepo oblečena. Prav tako Vidka. Spomnim se njenih “beretk”, ki jih jih nosila nekoliko postrani in tako izgledala zelo nobl deklica. Verjetno jih je Vida sama sešila. Pa mama Grubnca, v dolgi črni obleki in ruto takole zavezano kot je na sliki, točno tako , kot mora bit. Ej, spomini.

    Všeč mi je

Dodajte komentar