Preskoči na vsebino

1938 Kačja vas – Mussolini na obisku IV.

24. 01. 2018

Slika je nastala pred prihodom Duceja, saj je videti, da je vzdušje zelo sproščeno.

Po opravljeni proceduri je Mussolini dejal banu Natlačenu: »Prosim vas, da sporočite predsedniku vlade dr. Stojadinoviču, da sem srečen in zelo zadovoljen nad tem sijajnim sprejemom. Sporočite mu istočasno moj pozdrav.« Enako sporočilo je predal tudi zunanji minister grof Ciano. Mussolini je nato še dodal: »Vedno bomo ostali vaši prijatelji. To je moja volja. To, kar rečem, tudi držim, ker je takšna moja morala.« Poserjem se na tako moralo, se opravičujem, saj se ve, kam nas je pripeljala.

Predsednik italijanske vlade je nato izmenjal še nekaj besed z našimi zastopniki oblasti, še enkrat obšel italijanski bataljon vojske, zastopniki jugoslovanske oblasti pa so se vrnili na svoje ozemlje. Italijanska godba je zaigrala jugoslovansko himno, vojaška četa pa je z zastavo izkazala čast Jugoslaviji. Nato je naša godba stopila na mejo ter zaigrala »Giovinezzo«, z zastavo pa izkazala čast Italiji. Slednjič sta se obe četi pozdravili še med seboj. Poveljniki našega in italijanskega vojaškega oddelka so stopili v sredo ter se prisrčno rokovali. Mussolini se je iz Kačje vasi odpeljal čez Postojno, kjer je »posvetil« temeljni kamen za Casa del Fascio, v Trst.

Na sliki izstopata mejni kamen z napisom Italia in SPQR in cestni kamen z napisom A. A. S. S.

Kratica SPQR, ki so jo uporabljali v Rimu že ob nastanku Rimskega imperija, izhaja iz latinščine »Senatus Populus Que Romanus« in pomeni »Senat in ljudstvo Rima«. Danes je SPQR še vedno občinski simbol mesta Rima. Kratica je bila tudi eden izmed fašističnih simbolov, s katerimi so skušali povrniti starodavno veličino in kulturo Italije. Ostali simboli so bili še orel, ki ga je stiliziranega videti na cestnem kamnu, volkulja, ki je vzredila Romula in Rema in seveda fasces (snop) in iz te besede je izpeljana tudi beseda fašizem – fašisti ali po domače snoparji.

Avtonomna agencija za državne ceste (A.A.S.S. – L’Azienda Autonoma delle Strade Statali) je bila italijanska družba, ustanovljena z namenom upravljanja cest v državnem interesu. Ustanovljena je bila 17. maja 1928, po drugi svetovni vojni je bila ukinjena, njena pravna naslednica pa je ANAS (Avtonomna državna cestna družba).

Viri:

Kraj: Kačja vas
Datum: 19. september 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Goriški muzej, Nova Gorica
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

4 komentarji leave one →
  1. milantrobic permalink
    24. 01. 2018 17:42

    Kot dodatek, stebri, mejni kamni itd. ležijo še danes pod regionalno cesto na spodnji cesti.

    Všeč mi je

  2. francmazi permalink
    24. 01. 2018 21:46

    Italijani so, kot je znano, znali graditi moderne ceste že v tistih časih in Kačje ride smo po vojni občudovali zaradi lepo speljanih serpentin, kakršnih drugod ne vidiš. A nekoč mi je strokovnjak za gradnjo cest pripovedoval, da so Kačje ride po nepotrebnem ovinkaste. Po njegovem bi lahko brez težav speljali cesto skoro brez ovinkov približno tam, kjer je sedaj enosmerna bližnjica proti Postojni. Razložil mi je, da so italijanski projektanti tedaj gradili ceste v Dolomitih, kjer je bilo nujno trase načrtovati v številnih serpentinah, kar je še danes vredno občudovanja, pa so verjetno pod tem vtisom zastavili tudi Kačje ride.

    Všeč mi je

  3. milantrobic permalink
    25. 01. 2018 07:05

    Kačje ride so Italijani le “posodobili” ovinkasta cesta je tam še iz časov ko se je začel odvijati živahnješi promet, potem ko je bil leta 1719 Trst razglašen za svobodno pristanišče. Takrat se začne povečevati furmanski promet, forajt, in vse kar je sodilo zraven. Ovinke lahko lepo vidimo tudi v Franciscejskem katastru.

    Všeč mi je

  4. Majda permalink
    13. 05. 2019 12:17

    Zanima me, ali spomenik na sliki (levo), še stoji? Sem ga iskala, ne pa tudi našla. Prosila bi vas za povratno informacijo na majda.sirca@rtvslo.si

    Všeč mi je

Dodajte komentar