Preskoči na vsebino

1955 Podcerkev – Fantje in dekleta v Podcerkvi

8. 03. 2018

120721802Prelepa slika fantov in deklet iz zapuščine Franca Trudna. Nekatere poznam: prva na levi stoji Stana Mavko, Rihtarjeva, fant poleg nje me spominja na Ludvika Ponudo, sledi Pavličeva Ana iz Podcerkve, poleg nje pa je mogoče Janez Mlakar iz Viševka, nato neznano dekle, zadnji na desni pa Stanko Hace iz Podcerkve

Spredaj levo čepita neznano-znana dekle in fant in na koncu ena od Knausovih deklet … Lepi, mladi in cvetoči so kot jablana za njimi. Je bil praznik ali kakšna posebna priložnost? Nekateri imajo šopke v gumbnici ali cvetočo vejico v roki.

120721802-001Stana Mavko in fant, za katerega mislim, da je Ludvik Ponuda, pa Ana Pavlič na koncu. Fant ima šopek in nekateri drugi tudi – ali gredo na vestierengo? Najbrž ne, saj so šopki iz jablanovega cvetja; za vojaški nabor bi bili iz drugačni … nagelj, rožmarin in roženkraut bi moral biti …
120721802-002Mlakar Janez iz Viševka se zdi, da bi lahko bil prvi, sledi neznano dekle in nato Stanko Hace. Kodrasti lasje, rože v roki in na prsih, zadaj cvetoča jablana – kratko malo lepi, da ni mogoče povedati kako.
120721802-003Spet jablanov cvet v rokah in pušeljc na prsih. Tadva, ki se držita skupaj, sta očitno par (ali morda brat in sestra?), drugi pa (še) ne. Poleg je ena od Knausovih deklet, samo ne vem več, kako ji je bilo ime: ni Malka in ne Albina, niti Milka; ta je bila najstarejša, njeno ime pa je nekam izpuhtelo. Ne morem se jih nagledati, kako lepi so: nedeljske moške obleke, bele srajce, kravate, ura na roki, lahne dekliške obleke in jopice ali jakne čez, cvetje v gumbnicah in med prsti … na obrazih pa sproščeni, široki nasmehi … In frizure!Koliko velnov in loknov in čuf! … Kateri so naravni in kateri delo Zofije Polak, starotrške frizerke ali morda priložnostne domače mojstrice? Kje je sodelovala kemija in kje le razgrete frizerske klešče ali pilotki?

Takrat so fantje in dekleta še veliko peli, skupaj ali vsaki zase. Zadnjič je znanka omenila, kako so kozarski fantje v njenem otroštvu v petdesetih letih prejšnjega stoletja ob večerih peli na vasi in kako so jih ljudje v hišah pozorno poslušali. Naslednje jutro so spraševali drug drugega:”Kateri pa je bil tisti, ki je sinoči pel čez*“?

Ne vem ali je kdaj skupaj pela tudi skupina na sliki, toda podalo bi se jim, če bi zapeli recimo Sijaj mi sončece, kot so jo zapele članice takrat šele nastajajoče skupine Pevke iz Loške doline, ko jih je julija 2017 posnel Miloš Toni … Gotovo bi njihovi mladi in močni glasovi zadoneli, da bi poslušalcu zastajal dih …

 

 * petje “čez” – ena od bolj znanih značilnosti ljudskega petja, po katerem se to razlikuje od zborovskega

Slovarček:

  • pilotki: navijalke za lase,
  • velni: kodri las
  • lokni: večji kodri las
  • čufa: čop las
  • vestierenga: vojaški nabor
  • roženkraut: geranija

Kraj: Podcerkev
Datum: okoli 1955
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 21. 7. 2012
Oblika: negativ 6×9

9 komentarjev leave one →
  1. 9. 03. 2018 07:50

    Pa smo izvedeli še eno ime: dekle spodaj čisto na desni je Knausova Tilka. Takoj jo je spoznal nečak Franc Bavec.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    9. 03. 2018 08:05

    Pozdravljam sliko, saj na njej so naši starši v svoji “brezskrbni “mladosti.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    11. 03. 2018 08:00

    Stanko Hace? Ali ni Ivan Hace. 1955. leta on bi bil 25 let in izgleda točno on. Milena Truden

    Všeč mi je

  4. 11. 03. 2018 08:57

    Hvala za opozorilo! Imena oseb, za katere se mi je zdelo , da jih poznam, sem napisala po spominu in nisem ničesar preverjala, tako da je lahko res tudi drugače. Tudi letnica nastanka slike ni nujno točna.

    Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    11. 03. 2018 13:05

    Ivana Haceta sem takoj prepoznala od spredaj med dvema dekletoma, od zadaj pa nevem kdo so.

    Všeč mi je

  6. anitamanfreda permalink
    12. 03. 2018 22:10

    Moram dodati manjkajoča imena in nekaj popravkov: poleg Stane Mavko stoji Primožev Rafael iz Pudoba, dekle med Mlakarjem in Hacetom je Pirča Herminca z Viševka, spredaj pa sta Zofija in Ivan Hace- Mežnarjeva (sestra in brat). Truden jih je fotografiral nad zgornjo Mavkotovo hišo, kjer se je po požigu domače hiše z družino začasno nastanil.
    Podoben posnetek je tudi v domačem albumu, na katerem je druščina posedla na pomladno travno odejo. Tudi lep ali še lepši posnetek, ki pa sta ga kasneje skazila nerazumljiv otroški um in roka. Le kdo in koga? Ena zmed nas treh je morala biti, ki ni dopustila kako se je Mlakarjev Janez lahko postavil poleg naše mame. Vedele smo namreč da jo je imel rad in tako je rdeč kemični svinčnik prekril njegov obraz. Ob kramljanju objavljenega posnetka je bilo moč ujeti tudi pritrditev, da je Herminca rada prišla z Janezom v vas, ker bi ga rada imela……. Koga? Pa našega ata. Morda se je takrat tudi kaj tkalo med Mavkotovo in Primoževim?

    Všeč mi je

  7. 13. 03. 2018 07:59

    Hvala!! Potihoma sem kar upala, da se bo zgodilo, kar si naredila ti: da bo namreč nekdo zanesljivo prepoznal obraze na sliki in povedal še kaj več…

    Všeč mi je

  8. Anonimnež permalink
    13. 03. 2018 15:59

    No pa naj bo to razlog za rdeč svinčnik,,Popravek pa ok.

    Všeč mi je

    • Anonimnež permalink
      8. 01. 2024 19:59

      Da to je moja.mama Zofija Hace pred poroko za mog oca Martina Skof.Imam nešto maminih dok je vježbama u TD Paartizan.Kad nađem vremena vam pošaljem.Ljep pozdrav.

      Liked by 1 person

Dodajte komentar