Preskoči na vsebino

1945 Cerknica – Kapelica ob stari poti

15. 06. 2018

Sliko stare kapelice ob stari poti med Cerknico in Rakekom je narisal Hans Rahn, nemški vojni ujetnik, ki je po vojni nekaj časa ostal v ujetništvu v Cerknici.

Po vojni, leta 1945, je bil v Cerknici velik logor nemških ujetnikov na prostoru, kjer je bil kasneje tovarna BREST. Bilo jih je okrog 100. Bili so razni strokovnjaki: od mehanikov, mizarjev, zidarjev pa do navadnih delavcev.

Cerknica je bila v ruševinah. Poleg delovnih brigad so bili tudi vojni ujetniki pomembna delovna sila za očiščevanje ruševin. Takoj po vojni se je osnovala obnovitvena zadruga, katere predsednik je bil Alojz Hren (moj oče).

Prva stavba, ki je po vojni dobila streho, je bila osnovna šola na Veliki gasi, druga pa je bila Hrenova hiša, kar je razvidno iz slike, ki jo je narisal nemški ujetnik Hans. Ujetniki so bili tako rekoč svobodnjaki, saj niso delali pod stražo, le spali so v logorju. Tisti Cerkničan, ki je rabil delovno silo za dan ali več, je šel zjutraj v logor in dobil za tisti dan enega ali dva ujetnika, da sta delala pri njem, zvečer pa sta se vrnila v tabor. Za delo ni bilo plačila, temveč je delodajalec poskrbel samo za hrano.

Dobro se spominjam, da je imel moj oče dva ujetnika kar več dni, ker sta bila res dobra mojstra za polaganje parketa. Najbolj mi je ostal v spominu ujetnik William, klicali smo ga Vili. Bil je mlad, mogoče je imel kakšnih 19 let, doma pa je bil iz Avstrije. Takrat nismo razlikovali med Avstrijci in Nemci, za nas so bili vsi Nemci. V naši hiši je bil dolg hodnik, stene so bile že ometane (ofrajhane), Vili pa je na koncu hodnika nad oknom klesal srp in kladivo – kar je bila prava umetnina. A mojemu očetu to ni bilo po volji.

Spominjam se, kako sem nekega dne očetu izmaknil par cigaret in jih dal ujetniku. Oče je opazil, da cigaret ni. Mislil je, da sem jih pokadil jaz ali pa da jih je vzel Nemec. Jezil se je, ko pa sem mu povedal, da sem jih dal Nemcu jaz, je bilo vse v redu.

Nekaj ujetnikov je umrlo v Cerknici, ne vem pa koliko. Pokopani so bili pri cerkvi Svetega Roka. Nekaj let pozneje so prišli svojci, jih odkopali in odpeljali domov v Nemčijo. Zanimivo je, da so bili Avstrijci izpuščeni iz logorja par mesecev prej, kakor pravi Nemci.

Spominjam se, ko je Vili odšel iz Cerknice, nam je pustil naslov. Mi mu nismo nikoli pisali, on pa se je oglasil s pismom in se zahvalil za vse dobro.

Na sliki ni podpisa avtorja, ali pa je prekrit. V izročilu je ostalo, da je sliko narisal nemški vojni ujetnik.

Slovarček:

  • logor: taborišče, tabor

Prispevek je napisal: Alojz Hren.

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: Hans Rahn
Zbirka: Dušan Gogala
Fotografirano: 8. 6. 2018
Oblika: slika na platnu 39×51 cm

4 komentarji leave one →
  1. dusangogala permalink
    15. 06. 2018 08:06

    V Cerknici umrli nemški ujetniki so bili pokopani še v notranjosti obzidja zadaj za cerkvico sv. Roka. Na grobovih so bili kakšen meter visoki lepo izdelani križi. Če se prav spomnim, je bilo kakih šest ali sedem križev.

    Liked by 1 person

  2. milantrobic permalink
    15. 06. 2018 10:54

    Dragocen spomin!

    Liked by 1 person

  3. Magda permalink
    15. 06. 2018 21:19

    V Ložu so tudi pomagali nemški ujetniki pri pospravljanju ruševin in zidanju. Jaz se samo spomnim,imela sem komaj 4 leta, ko so ujetniki odhajali od nas sem neutolažlivo jokala.Med vojno sem ostala brez očeta in ta ujetnik je bil menda za mene oče.

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. 1958 Cerknica – Družina Alojza Hrena (1) | Stare slike

Dodajte komentar