Preskoči na vsebino

1966 Beograd – Sončenje in prebiranje TT

7. 11. 2018
tags: , ,

Bili smo že stari vojaki, še par dni pa bova z Juretom slekla SMB uniformo in se podala v civilstvo, Fredy pa čez pol leta. Takole smo se 4. septembra 1966 sončili in prebirali TT (Tedenska tribuna) pred ambulanto Šolskega centra veze v. p. 2143 na Banjici: Jure Jaklič bolničar v ambulanti; Franc Perko šef razglasne stanice, knjižničar in raznašalec časopisov po četah; Miro Baloh – Fredy, stalni stražar, kar pol leta je bil na straži, tudi po dva tedna skupaj, tako da se mu je že kar mešalo, je potarnal, ko smo se dobili.

Dve uri straže, dve uri spanja, dve uri v pripravljenosti, dan za dnem, podnevi in ponoči, če je bil komandir straže z… je moral spati v oblečen in obut le puško je dal v šoške. Po teden dni, pa tudi več brez kopanja. Da znoriš. Res je nasrkal, v primerjavi z njim sva bila z Juretom prava gospoda. Sam sem bil skupaj s svobodnjaki na straži po en dan dvakrat ali trikrat v pol leta, da so se stalni stražarji lahko okopali. Fredy bo ostal še pol leta, služil bo 18 mesecev, je bil pa prekomandovan v kancelarijo skladišča, tako, da mu ne bo hudo.

TT smo si kupili v mestu in prebirali zanimive reportaže nič kaj podobne tapravim časopisom, kot so bili: Delo, Politika, Borba, Vjesnik, Oslobodjenje, Nova Makedonija, pa neki kosovski časopis, katerega imena se več ne spomnim, ki sem jih raznašal po četah Šolskega centra veze na Banjici. Pa da ne pozabim najpomembnejšega, znanega stripa o Zvitorepcu, ki ga je pripravljal Miki Muster in ki smo ga nestrpno čakali iz tedna v teden.

Pa še par besed o mojem delu: ob 5.45 grem na razglasno stanico in sem tam do 7. Potem delam v klubu in knjižnici. Ob 11.30 razdelim časopise po četah; od 12.45 do 14 sem spet na razglasni stanici, prav tako zvečer od 18 do 20. Za zbore, ki so ob 6.25; 13.15 in 19.25 zavrtim ploščo s trubo. Ni kaj, bajna armija smo včasih rekli.

Slovarček:

  • SMB: olivno siva barva uniforme, iz srbohrv. sivomaslinasta boja
  • razglasna stanica: ozvočena oglasna postaja; preko zvočnikov, razmeščenih po vojašnici, so posredovali obvestila, predvajali glasbo ali program katere od radijskih postaj
  • šoške: stojala za orožje
  • prekomanda: prerazporeditev na drugo dolžnost ali v drugo enoto
  • kancelarija: pisarna
  • truba: vojaška trobenta, z njo so naznanjali začetek in konec delovnega dne (ustajanje in povečerje), sklic v zbor itd.
  • banja armija: udobna vojaščina, kot bi bili v toplicah

Kraj: Beograd – Šolski center veze Banjica
Datum: 4. 9. 1966
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 8. 10. 2018
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    7. 11. 2018 08:27

    Kosovski časopis je bil verjetno Rilindja če se ne motim.
    Drugače pa lepi spomini na takratne čase.

    Všeč mi je

  2. francmazi permalink
    7. 11. 2018 14:13

    K všečnemu opisu slike dodam še svoj utrinek. Ker vsebuje obešenjaški humor, kakršnega je bilo v vojski vedno dosti, a je med Slovenci redek. Ko sem odslužil vojaški rok v topniški vojašnici v Petrinji pri Sisku septembra 1965 in prešerno razpoložen odhajal domov že v civilni obleki in s tedaj še predpisanim lesenim kovčkom olivno sive barve v roki, mi je vojak (Srb), ki je imel pred seboj še leto vojaščine, z zaigrano žalostjo na obrazu, rekel : “Jao, Franc, umret češ u civilstvu:”

    Liked by 2 people

Dodajte komentar