Preskoči na vsebino

1960/61 Gorenje Otave – Prvi razred

7. 02. 2019

Leta 1960 je v Osnovno šolo Gorenje Otave vstopilo 9 učenk in učencev. Na fotografiji manjkata 2 učenca, in sicer Ivanka Meden, poročena Kovač iz Gorenjih Otav in Ivan Korošec iz Kranjč. To je bila ena največjih generacij, rojena takoj po vojni.

Spomini na ta šolski čas so še vedno zelo živi. Veliko smo se pretepali in lasali, tako da je bilo v spričevalu vedenje bolj slabo ocenjeno. Nič čudnega torej, če sem v drugem razredu za odličen uspeh prejela knjigo ” Mala čarovnica” s pomenljivimi besedami učitelja ob izročitvi: “… in glej, da ne boš postala velika!” Nadvse priljubljene knjigice že zdavnaj ni več, v živem spominu pa so v meni za vedno ostale besede, ki so bile zapisane na prvi strani: “… za odličen uspeh in da bi se potrudila še za vzorno vedenje.” V Osnovno šolo Gorenje Otave smo hodili le v 1. in 2 razred, 3. in 4. razred smo obiskovali v Begunjah, nadaljevali in jo zaključili pa v Cerknici.

  • Franci Doles s Pikovnika,
  • Jože Korošec s Kržišča,
  • Marta Kateren, poročena Košir iz Dolenjih Otav,
  • Blanka Stražiščar, poročena Tomšič s Stražišča.
Na fotografiji smo Zvonka Purkart, Fani Anzeljc in Angelca Doles. Ob gledanju te fotografije se sprašujem, zakaj smo se v tako nežnem, zgodnjem otroštvu med seboj klicali s tako odraslimi, prav grdimi in skoraj zmerljivimi imeni kot: Zvona, Fana, Angela … Ja, tako so nas klicali tudi starši, kot da nas ne bi marali, kot da smo jim bili nebodigatreba. Pa tako ljubke in radožive deklice smo bile.

S Fani sva bili najboljši prijateljici. Veliko časa sva preživeli skupaj. Večkrat, predvsem pozimi, ko doma ni bilo dovolj dobrih pogojev za spanje, s sestro sva po smrti matere spali pri teti v nezakurjeni kašči, sem tudi prespala pri njej. Skupaj sva se veliko igrali. V vasi je samo Fani, bila je edinka, imela lepo kupljeno igro “človek ne jezi se”. Ja, pa tudi edini punci, ki sta takrat smučali, sva bili. Največ smo se igrale marčo, človek ne jezi se in šnopc. Od teh iger smo bile prav obsedene. Danes bi se temu reklo zasvojene. Na ta čas so v meni še vedno najlepši spomini.

Slovarček:

  • marča: trojka
  • šnopc: igra s kartami

Kraj: Gorenje Otave
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Zvonka Ješelnik
Skenirano: 14. 4. 2014
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Suzana permalink
    7. 04. 2019 15:19

    Zelo zanimivo, lahko, bi dali se vec taksnih slik.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar