Preskoči na vsebino

1982 Postojna – Račun

4. 04. 2019

Kako sem srečna, kadar imam kaj za napisat pa nimam pojma, za kaj gre. Z leti sem postala mojstrica improvizacije in mi včasih uspe tudi nemogoče.

Ko so po neki hiši pospravljali, so našli tudi precej knjig o Titu, JLA, partiji in marksizmu. Kam z njimi? Saj se ve – v pomožno knjižnico. In sem jih dobila pol portapaka od avta: »Če kaj rabiš, če ne, pa daj gasilcem za star papir.«

Knjig pa že ne bomo metali v star papir, jih bo že kdo drug za mano, ko se bom preselila na oni svet. Čeprav bodo takrat že antikvitete in jih bodo lahko prodali na eBayu. Samo te vrste knjig se je tiskalo na tone in bodo verjetno res končale kot star papir za gasilce.

V eni teh knjig sem našla račun na sliki. Živ človek, tudi tisti, ki sicer vse ve, nima pojma, kakšne vrste bonov je človek kupil na Petrolu. Sem se specialno potrudila in vprašala več ljudi, nihče ne ve. Vsi, na računu napisani, pa so že pokojni. Ampak ker sem brihtna, sem na Petrolovi spletni strani našla obrazec, kjer prijazno pozivajo, naj kar vprašamo, če imamo kakšno vprašanje oziroma nas kaj zanima. Napisala sem jim elektronsko sporočilo, priložila sliko računa in poslala. Bila sem sluzasto prijazna, ko sem jih prosila, naj preverijo, kakšne vrste bonov so ti bili, če imajo seveda v službi koga, ki je tik pred penzijo pa bi vedel, ali pa arhivarja, ki se spozna na zadeve. Odgovor avtomatskega odzivnika je prišel skoraj v istem hipu. Potem pa vse tiho je bilo. Kdor čaka, dočaka, pravijo. Povedo pa tudi, da je potrpljenje božja mast, samo gorje tistemu, ki se z njo maže. In jaz se ne. Ne bom jih več čakala, ker se mi tole valja po mizi in računalniku.

Ima pa račun eno posebnost, na katero me je opozoril moj »lektor«. Zaradi te posebnosti niti ni pomembno, čemu so služili kupljeni boni. Zanimiva je socialistična matematika: »Kom 20 à din 200,00 znese 2.000,00 din.« Ja, tako je bilo včasih. Dve krat dve je štiri, razen če ni s samoupravnim sporazumom drugače določeno. Zdaj imam pa drug problem – zanima me, koliko je pa v resnici plačal?

Slovarček:

  • portapak: strešni nosilnik, prtljažnik (it.: portapacchi)

Kraj: Postojna
Datum: 11. junij 1982
Avtor: — (J. Cestnik)
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 1. 10. 2018
Oblika: dokument

7 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    4. 04. 2019 07:22

    Prevzem se nanaša na denarne bone za gorivo (par – nepar).

    Všeč mi je

  2. bredatursic permalink
    4. 04. 2019 08:50

    Ha, ha, potem je pa čudno, od kje manjko. 😉

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    4. 04. 2019 09:09

    Če pa obrnemo je imel nekdo od vpletenih pa dobiček.

    Liked by 1 person

  4. Anonimnež permalink
    5. 04. 2019 07:07

    Če pa še malo obrnemo,nihče nič ss sabo ne odnese.

    Liked by 2 people

  5. Anonimnež permalink
    5. 04. 2019 08:33

    Vpleteni samo od te akcije niso imeli kaj dosti ; masovno pa je nedvomno lepa številka – cena nove stoenke aprila leta 1982 je bila 145.000,00 dinarčkov..za primerjavo. Bomo našli še za liter superce…

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. 1936 Rakek – Oskrba z gorivi | Stare slike

Dodajte komentar