Preskoči na vsebino

1963 Cerknica – Na Notranjski cesti

4. 10. 2019

Slika je posneta na Notranjski cesti v Cerknici avgusta 1963. Cesta še ni asfaltirana in se v ozadju na njej vidijo konjske fige (ali pa kravjaki), saj so takrat več vozili po njej z vozovi kot z avtomobili.

Na sliki nista mož in žena, kot bi človek ocenil na prvi pogled, ampak stric Jože Kranjc in njegova nečakinja Jožefa. Stric Jože, rojeni Cerkničan, je živel v Kopru. K njemu je prišla na obisk iz Siracuze na Siciliji njegova nečakinja Jožefa. Bila je hči njegove sestre, ki je živela v Italiji. Skupaj sta nato obiskala v Cerknici še brata oziroma strica Janeza Kranjca in njegovo družino. Janez Kranjc je živel v hiši na Notranjski cesti. Starejši Cerkničani se Janeza Kranjca verjetno še spomnijo, saj je mnogo let prodajal v trafiki ob pošti, v centru Cerknice. Kot trafikant je bil zelo poznan domačin. Vsi domačini, ki vsaj malo sledimo domače športne dogodke, pa poznamo tudi trafikantovega sina Janeza Kranjca. Pravzaprav je bolj znan kot Ivan in je bil član uspešne cerkniške košarkarke ekipe v 70. letih. Ivan je še danes aktivni član veteranske ekipe KK Cerknica.

Na levi strani slike se za lesenim plotom vidi “Bemova” (Böhmova) hiša, sedaj Šaleharjeva, na desni strani pa se vidi vogal hiše Kranjčevih.

Nečakinja Jožefa iz Saracuze na Siciliji in
njen stric Jože Kranjc iz Kopra.

Viri:

  • Mira Kavčič

Kraj: Cerknica
Datum: avgust 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Mira Kavčič
Skenirano: 27. 5. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar