Preskoči na vsebino

1939 Ljubljana – Spomenik kralju Aleksandru

15. 12. 2019

Bila sem prepričana, da ta slika ni nastala v Ljubljani, kot je dejal gospod Arko. Med brskanjem po spletu sem v arhivu Slovenskega etnografskega muzeja našla podobno sliko. Tudi na njej je spomenik kralju Aleksandru, fotografiran z desne strani. Ob sliki piše, da je spomenik stal v Ljubljani, ne pa kje in od kdaj. Stavba zadaj desno mi je zelo znana, ampak tudi sanja se mi ne, kaj je. Upam, da jo bo kdo od bralcev prepoznal. Spomenik kralju Aleksandru na konju je stal v parku Zvezda.

So šli rakovški sokoli v Ljubljano prav z namenom poklonitve prapora kralju Aleksandru ali s kakšnim drugim, ne vem. Dejstvo pa je, da je slika nastala po letu 1938. Tistega leta, 16. julija, je bilo svečano razvitje Sokolskega prapora na Rakeku.

Ko sem zbirala podatke za knjigo, mi je Janez Demšar, tedaj zadnji živi rakovški sokol povedal, da so pred vojno ali takoj po njenem začetku, dali prapor v hrambo v Postojno. Ni točno vedel ne kdaj, ne zakaj, ne komu in potem se je za njim izgubila vsaka sled. Kakšni dve leti nazaj pa sem šla z vnukinjama v Notranjski muzej Postojna, kjer so odprli novo razstavo. In kaj najprvo tam uzrem? Rakovški Sokolski prapor. Najraje bi ga odnesla. Me pa tolaži misel, da je imel nekdo toliko narodne zavesti, da ga je dal v muzej in ne prodal kakšnemu italijanskemu zbiratelju.

Metod Arko je nosil prapor.
Kralj Aleksander I. Zedninitelj.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

Dopolnitev 31. 1. 2020

Ivanka je na razstavi v Notranjskem muzeju Postojna s starim, še nepametnem, telefonom fotografirala prapor Rakovških sokolov. Posnetka sta narejena kar skozi steklo.

Datum fotografij: 7. 1. 2018
Avtor: Ivanka Gantar

4 komentarji leave one →
  1. Igor Kramar permalink
    15. 12. 2019 08:48

    Mislim da bi mogla biti bolnišnica v Trbovljah.

    Liked by 1 person

  2. Anonimnež permalink
    16. 12. 2019 13:45

    Najlepša hvala obema. Vesela sem, da se je ta skrivnost razrešila. Na srečo je vsaj letnica ostala ista.

    Všeč mi je

  3. 31. 01. 2020 21:03

    Prispevek smo dopolnili z dvema fotografijama

    Všeč mi je

Dodajte komentar