Preskoči na vsebino

1957/58 Stari trg – 6. razred

23. 01. 2020
by

Ne vem, kdaj točno je nastala ta fotografija. Lahko, da je bilo v šolskem letu 1957/58, ko sem hodil v šesti razred ali pa naslednje leto 58/59 v sedmem razredu. V petem razredu me še ni bilo tam, bil sem v Novi vasi, v osmi razred pa smo hodili že v novo šolo pod Ulako tja proti Ložu.

Posneta je bila v razredu v prvem nadstropju na dvoriščni strani. Takrat smo skozi okna gledali nogometno igrišče.

Na sliki nas je samo nekaj iz razreda. Trije – Mirko Urbančič, Boris Rebec in jaz – smo iz internata, ostali so domačini. Polno ime poznam samo še za Ivana Zabukovca, ostala imena pa so v desetletjih zbledela iz spomina.

O internatu v Starem trgu je bilo že nekaj prispevkov in omemb, nihče pa še ni poudaril, da je bil to edini internat daleč naokrog, z naokrog mislim izven meja Loške doline. Poleg učencev iz oddaljenih vasi Loške doline (Babno Polje) so bili tu učenci oz. gojenci iz bolj oddaljenih krajev. Veliko Ubeljsko je blizu Postojne, vendar predaleč za šolo in kar nekaj iz tega kraja sem jih poznal v našem internatu. Ilirska Bistrica se ponaša z osnovno šolo, ustanovljeno leta 1814, gotovo pa je neki vzrok, da je precej otrok iz tega mesta hodilo v šolo v Starem trgu in stanovalo v internatu.

Vzrok, zakaj sem iz Cajnarjev prišel v Stari trg, je najbrž podoben tistemu iz Ilirske Bistrice – imeli smo štirirazredno osnovno šolo. To je bila nepopolna osnovna šola, iz katere nismo mogli v srednjo šolo. Torej je bilo treba drugam. V peti razred sem hodil v Novi vasi, a je bila devetkilometrska pot za trinajstletnika prezahtevna in so me zato naslednje leto vpisali v Stari trg. Za menoj je iz Cajnarjev in okolice prihajalo v Stari trg še precej učencev, dokler v šolskem letu 1962/63 niso ukinili šole v Cajnarjih in učence začeli voziti v Osnovno šolo Begunje.

Ne spominjam se, kdo je fotografijo posnel. Če bi jo profesionalni fotograf, bi najbrž posnel tudi skupinsko sliko celega razreda, kot je bilo takrat v navadi, pa se je ne spominjam. Tista leta smo imeli zelo aktiven fotografski krožek, mogoče je to izdelek neznanega člana tega krožka.

Prispevek je napisal: France Rudolf.

Kraj: Stari trg
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: France Rudolf
Skenirano: 17. 1. 2020
Oblika: fotografija

Dopolnjeno 26. 1. 2020 z novimi podatki, ki so jih v komentarjih prispevali bralci.

5 komentarjev leave one →
  1. 23. 01. 2020 09:36

    Šraju s slike je bilo ime Marjan.

    Všeč mi je

  2. alojzmazij permalink
    23. 01. 2020 13:19

    Četrti v prvi vrsti je France Intihar- Primožev iz Loške doline. Delal je v Orodjarni Kovinoplastike lož in se nato z družino preselil v Kanado.

    Všeč mi je

  3. Majda permalink
    24. 01. 2020 08:10

    Kot je napisala že Milena, je na sliki tudi moj pokojni oče, Marjan Šraj, njegovo uradno ime je bilo Janez Marjan Šraj.

    Liked by 1 person

  4. 24. 01. 2020 13:48

    Četrti fant z leve je posredoval še imeni manjkajočih sošolcev: prvi z leve je Vinko Mlakar, Antonov iz Viševka, peti oziroma tretji v prvi vrsti pa franc Kočevar, Miklov iz Loža. Zdaj so pa vsi!

    Všeč mi je

  5. francmazi permalink
    24. 01. 2020 20:57

    Mirku Urbančiču, upokojenemu predsedniku Okrajnega sodišča v Ilirski Bistrici, sem poslal sliko. Na čase v Loški dolini ima lepe spomine.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar