Skip to content

1952 Nova vas – Učiteljica Irma (1)

11. 02. 2020

Prvič na Blokah

Razglednica z mlekarno in Dominovo gostilno je nastala leta 1928, vendar je bil prizor približno enak tudi leta 1952, ko je mlada učiteljica Irma Milharčič prišla tja poučevat na svoje prvo delovno mesto.

Irmo smo že prepoznali na strani Stareslike. Dobili smo se z njo in njeno hčerko in štiri ure so bile premalo, da bi nam vse povedala. Uživali smo, saj jo je bilo zelo lepo poslušati.

Bilo je jeseni leta 1952, ko je devetnajstletna Irma dobila dekret, s katerim je bila napotena na osemletno osnovno šolo v Novo vas na Blokah. Takrat je prvič slišala, da obstaja ta kraj. Z domačimi so jo našli na nekem starem zemljevidu, tako da je vsaj vedela, da gre lahko del poti do tja tudi z vlakom.

Doma je bila iz Hruševja in se je podala peš na vlak v Postojno. S seboj je imela le majhen kartonast kovček, saj prav veliko stvari niti ni imela. Ko je na Rakeku izstopila, se je začela pot v neznano.

Spraševala je, kako bi prišla do Blok, pa je dobila prevoz s kamionom, ki se je vračal, potem ko je tovor razložil na železnici. Vse ji je bilo novo, ko pa je prišla do Nove vasi, je najprej zagledala mlekarno. Kar lažje je zadihala, saj za mlekarno je pa že slišala. Njen krstni boter ji je, ko je slišal, da gre učit na Bloke, povedal, da je v njej nekaj časa delal.

Ko se je malo razgledala, je prišla do pošte in tam povprašala, kje je šola. »A vi ste tanova učiteljica?«, so se je kar razveselili. Pokazali so ji pot proti Fari. Ko je pri Lavričevi hiši zavila po makadamski cesti, ki je bila bolj kolovoz, proti šoli, so ji solze kar same tekle. »Le kam grem?«, si je ponavljala. Cesta je bila čedalje bolj ozka, posuta s kravjaki, posebno okoli korit, kjer se je živina napajala.

Pri njih, v Hruševju, pa so takrat imeli asfalt in celo javno razsvetljavo. To so naredili že leta 1935, ker je šel Mussolini tam čez proti Nemčiji. Ko je končno prišla v šolo, je najprej spoznala ravnatelja Franca Čebohina, ki jo je zelo lepo sprejel, nato pa še ostali učiteljski zbor. Tako zelo dolga pot je bila in v tolažbo ji je bilo le to, da so bili vsi zelo prijazni.

Viri:

  • Irma Milharčič

Kraj: Nova vas
Datum fotografije: 1928
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 10. 3. 2016
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    11. 02. 2020 10:04

    Tudi moja starša sta leta 1952 po dekretu odšla poučevat na Pregarje . Za Brkine do takrat skoraj nista še slišala . Mama se je do Kilovč pripeljala z vlakom , potem pa peš . Ni vedela niti , kje bo spala . Služba je bila pa dopoldne in popoldne ( enkrat razredna stopnja , potem pa še predmetna ).

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. 1926 Nova vas – Pri Mestkovi štirni | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: