Preskoči na vsebino

1937 Planina – Valentinovo in ostalo

14. 02. 2020

2. februar – svečnica – Svečnica je praznik, ki je zaradi svojih pogansko-krščanskih posebnosti del splošne slovenske kulturne tradicije. Ime je dobila po svečah, ki so imele v cerkvenem in posvetnem življenju nekoč veliko vlogo, še pomembnejša pa je bila njihova simbolika. Sveča odganja temo in demone, februarski dnevi se začnejo daljšati, na obzorju je že pomlad. Naslednji dan goduje Blaž, ki ga v alpskem svetu upodabljamo z dvema svečama.

Če na svečnico prej od sveče kakor od strehe kane, bo topla pomlad ali bo skoro zime konec ali bo zgodnja vigred in dobra letina.

3. februar, Blaž – Sv. Blaž spada med zavetnike, ki jih častimo v sili. Je zavetnik zoper bolezni vratu in grla, ker je po legendi ozdravil materi sina edinca, ki je požrl ribjo kost. Zaradi te prigode, pa tudi zaradi bližine svečnice, Cerkev na ta dan vernikom podeljuje posebni »blagoslov sv. Blaža«. Duhovnik pri tem vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, ki želi prejeti Blažev blagoslov, pri tem pa moli za blagoslov grla in obvarovanje bolezni ter vsakega drugega zla. Sv. Blaž je bil najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti v Armeniji. Umrl je mučeniške smrti, saj so ga zaradi prej navedenega čudeža neusmiljeno bičali, ga trgali z železnimi kavlji in ga naposled obglavili. To se je po domnevah zgodilo leta 316.

4. februar 1945 – na Jalti so se sestali Roosevelt, Stalin in Churchil ter sprejeli sklepe za čimprejšnji zlom nacistične Nemčije. Moram pa že reči, da jim je zgodaj potegnilo. Do konca vojne je bilo namreč samo še tri mesce. Kaj smo pa mi do tedaj štiri leta delali? Borovnice nabirali?

8. februar – slovenski kulturni praznik. Enkrat drugič le temu dnevu na čast poseben prispevek.

14. februar – sv. Valentin se je rodil leta 226 v mestecu Terni v srednji Italiji, kjer je kot duhovnik in kasneje kot škof, posvetil svoje življenje pokristjanjevanju poganov. Znan je bil po tem, da je imel rad otroke in mlade pare, katerim je rad svetoval in jih tudi blagoslavljal pred poroko. Pripisujejo mu tudi, da je z njegovo neomajno vero čudežno ozdravil številne neozdravljivo bolne. Med preganjanjem kristjanov ga je dal rimski cesar Klavdij II. zapreti in ga poskušal odvrniti od krščanstva. Valentin se svoji veri ni odpovedal in so ga 14. februarja 270 kamenjali in obglavili. Posebej se mu priporočajo novoporočenci, čebelarji in mladostniki. Po legendi je vrnil vid slepi rimski deklici, zato je priprošnjik za oči in pravo spoznanje. Sv. Valentin je priljubljen pomladni svetnik, saj pravijo “Sveti Valentin ima ključ od korenin.” To, ne pa floskule o tem, kako se ptički ženijo. Se ne! Se šele marca na Gregorjevo. To je le nova priložnost za trgovce, da spet kaj zaslužijo. Saj že od Dedka mraza sem ni bilo priložnosti za zapravljat. Slovenci pa tudi vsako amerikansko oslarijo poberemo. Slovenske tradicije nas je pa sram in še res je, da je večina več ne pozna. Sram naj nas bo. Pa še vlado, ki ima take davkoplačevalce.

29. februar – jebela in ta dan. Res je sobota in dela prost dan, ampak zaradi tega ušivega dneva so vsi ostali dela prosti dnevi tudi v soboto. Porka, me to jezi! Čeprav bom šla v penzijo.

Kako pridemo do prestopnega leta vsi veste. Ali veste tudi to? Stoletje ne more biti prestopno leto, razen, če je deljivo s 400. Torej leta 1700, 1800 in 1900 niso bila prestopna, razen 1600 in 2000, ker sta deljivi s 400. Ti dve leti sta izjema, ki potrjuje pravilo.

Pravilo: Če je deljivo s 4, je prestopno leto.
Izjema: Če je deljivo s 100, ni prestopno leto.
Izjema izjeme: Če je deljivo s 400, je prestopno leto.
Kakšna je možnost, da se rodite na 29. februar? Ena proti 5.000.
Koliko ljudi je rojenih 29. februarja? Približno 4 milijone.

»Draga! Prijel sem pero v svojo desno roko da ti napišem par vrstic v katerih te prav lepo pozdravljam. Sedaj se pa prvo opravičim ker ti nisem prinesel … nazaj veš sem moral kar na hitro it s Planine. Kako se ka ti imaš jaz se imam prav dobro kakor želim tudi tebi. – Na svidenje. – Prosim odgovor. – Alojz – Alojz Godeša, pri Milavcu, Vilharjeva cesta ?, Ljubljana – Se priporočam za velikonočne pirhe«

Viri:

  • The Wordl Almanac and Book of Facts 1999, A Primedia Company, USA, 1999.

Kraj: Planina
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: ljubavna razglednica

One Comment leave one →
  1. 14. 02. 2020 07:22

    Simpatično, pravi užitek, pa še na to, da se neučinkovitemu zdravilu ali ukrepu reče da “nuca ko Blažev žegen” si me spomnila. 🙂

    Liked by 1 person

Dodajte komentar