Preskoči na vsebino

1958 Cerknica – Pustni sprevod na klancu

25. 02. 2020

Fotografija je nastala v Cerknici na placu. Glede na starost fanta na spodnjem segmentu ocenjujem, da je fotografija nastala leta 1958.

Kje je tistega leta ležal pust na parah, ne vem, vendar je smer sprevoda pogreba nenavadna, saj se pogreb pomika po klancu “Pod kaplanijo” navzgor. Če me spomin ne vara, je takrat delovala še Meletova gostilna Na vagi. Morda je pust ležal prav v njej in bi bila vsekakor prekratka pot sprevoda od Meleta do mosta, zato so morda zavili navzgor proti placu in nato po Veliki gasi navzdol.

V levem zgornjem kotu se vidi nedograjen drugi stanovanjski blok v Cerknici. Prvega, ki leži malo nižje, so začeli graditi leta 1955.

V desnem kotu zgoraj se vidijo ostanki cerkniške kaplanije, ki je pogorela med drugo svetovno vojno. Tam je nekaj časa živela Jankovičeva družina. Potem so ostanke kaplanije podrli in kasneje na njenem mestu zgradili gozdarski blok.

Čigav je bil ta traktor, ne vem.

Kot vsako leto tako tudi tega leta ni manjkalo užaloščenih spremljevalcev Pustovega pogreba.
To je moj prijatelj France Žnidaršič — Šentkov France. Žal ga ni več med nami. Je kaki dve leti starejši od mene. Najprej je bil zaposlen na Brestu v Cerknici, pozneje pa se je zaposlil v Astri v Ljubljani. Ko sem študiral, sva se v Ljubljani večkrat srečala in obujala spomine na Cerknico, nemalokrat tudi ob vrčku piva.

Kraj: Cerknica
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Miro Kos
Skenirano: 13. 1. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. bredatursic permalink
    25. 02. 2020 12:21

    Na tretji sliki je za deklico v plaščku, mogoče Petričev Jože iz Cerknice.

    Liked by 1 person

  2. Sentek permalink
    29. 02. 2020 10:33

    Skulpturo, ki jo traktor vleče, naj bi predstavljala cestni valjar. Tako so na hudomušen način hoteli pokazati željo, da bi se ceste asfaltirale. Čez nekaj let se je Cerkničanom želja le uresničila, ni pa znano, koliko je omenjeni sprevod pripomogel k temu.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar