Preskoči na vsebino

1956 Rakek – Članice TVD Partizan

25. 03. 2020

Ob Škocjanski cesti na Rakeku stoji bradlja, pod njo blazina za mehkejši doskok in članice TVD Partizan Rakek. V ozadju je hiša Alojzija Štruklja, po domače Slavc imenovanega. Telovadna oprema standardna: bluza, telovadne hlače in bose noge. In nič celulita. Tu se špeglaj današnja mladina! Ko sem jaz hodila v višje razrede osnovne šole in gimnazijo, smo imele črne telovadne drese. Plastične. Fuj! Samo zdravje.

Občni zbor Fizkulturnega društva Rakek je bil 13. januarja 1946 v Sokolskem domu. Izvolili so prvi upravni in nadzorni odbor. Društvena barva je bila modro-bela, v modrem polju pa zlat napis FD Rakek. Enak je bil tudi društveni znak.

V okviru društva je delovalo 30 pionirjev in 39 pionirk, 20 naraščajnikov in 16 naraščajnic, 30 članic, članska vrsta se je vzpostavljala.

Društvo se je konec novembra 1946 preimenovalo v Sindikalno fizkulturno društvo Rakek, prvega aprila 1952 pa v TVD Partizan.

  • Tilka Gornik,
  • Katarina Demšar,
  • Tilka Martinjak.

  • Vida Logar,
  • Anica Molan,
  • Magda Juvančič.
“Tvoje noge bose zelje tlačijo …,” so peli Agropop.

Viri:

  • Urbar, B. Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico 1926 -1955. Cerknica: Nogometni klub Rakek, 2017.

Kraj: Rakek
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Daniel permalink
    28. 03. 2020 11:51

    Na sliki pa sta zanimiva tudi dva predmeta in to bradlja ter usnjena blazina. Podrobnosti na bradlji potrjujejo, da je to izdelek ribniškega podjetja JOR (Jakob Oražem Ribnica). Podobna bradlja je, poleg ostalih športnih pripomočkov, na ogled v vitrinah športnega centra Ribnica. Pomembno je tudi to, da je na osnovi nacionalizacije leta 1946 podjetje, ustanovljeno leta 1910, prenehalo obstajati v prvotni obliki. Kasneje je bila proizvodnja in polizdelki prenešena v Begunje z nastankom podjetja ELAN. Poleg telovadnega orodja je JOR izdeloval smučarsko opremo, smuči in palice, opremo za treniranje padalcev ( velika kolesa za njihovo usposabljanje) in še kaj bi se našlo. Kako napreden je bil Oražem pove tudi to, da je imel v Ribnici prvo elektrarno na motorni pogon, ki je služila tako proizvodnji, kot bližnjim stanovalcem na Mlaki. Nekdanji lastnik je tudi v poznih letih skrbel za svojo telesno kondiciji. Znan je bil po svojem dovršenem drsanju na poledeneli Bistrici, v svoji značilni opravi pumparicah, značilnem suknjiču in pa kapi. Zanimivo je tudi to, da je še živ eden izmed nekdanjih zaposlenih na podjetju in ta ve povedati kako napredno proizvodnjo je imelo to nekdanje podjetje.

    “Tovarna JOR je izdelovala izredno kakovostne športne pripomočke za vrsto športnih panog: orodje za orodno telovadbo, za lahko in težko atletiko, za lokostrelstvo, za boks, usnjene žoge in pripomočke za igre z žogo (košarka, odbojka, nogomet), vrsto pripomočkov za sokolske vaje, pripomočke za urjenje vojaštva, opremo za kopališča, hišno gimnastiko in otroška igrišča ter celo kovinsko opremo za zdravniške ordinacije. Od vseh izdelkov kakovostno in številčno najbolj izstopa telovadno orodje. Velika večina članov sokolskih in tudi orlovskih društev je telovadila prav na Oražmovem orodju, med njimi tudi naš olimpionik Leon Štukelj.” To je del teksta objavljenega na strani Ribnica24 ob otvoritvi razstave o podjetju JOR dne 9.2.2017.

    Všeč mi je

  2. Ivanka Gantar permalink
    28. 03. 2020 12:16

    Hvala, gospod Daniel, za poučen komentar.

    Všeč mi je

  3. 28. 03. 2020 14:54

    Bravo, hvala!

    Všeč mi je

Dodajte komentar