Preskoči na vsebino

1975 Dachau – Slike iz taborišča

28. 08. 2020

Fotografija neznanega avtorja je ena od treh slik, ki sem jih 30. 5. 1975 vzel v Dachauu. V mali trgovinici s fotografijami v koncentracijskem taborišču jih namreč prodajajo. Takrat sem prvič obiskal to koncentracijsko taborišče. Na kakem metru visoki palici le mala tablica velikosti kakih 15 x 20 cm, na kateri sta le črki KC, v mestu Dachau nakazuje smer proti koncentracijskemu taborišču.

Od barak, v katerih so bili ujetniki, stojita le prvi dve na začetku, pa še ti dve sta narejeni na novo v stilu, v kakršnem so bile barake v času druge svetovne vojne. Od ostalih barak pa so ostali le betonski temelji. Ob vsakem temelju je številka, ki jo je imela baraka v času druge svetovne vojne. Postal sem ob številki 23/1, kjer je stala baraka, v kateri so bili zaprti Cerkničani, med njimi tudi moj oče. Baraka se je uradno imenovala Block 23/1.

V mali prodajalni sem, kot sem napisal v prvem stavku, vzel tri fotografije in jih, ne da bi plačal, nesel ven mimo paznika. Paznik je videl, da jih nisem plačal, zato me je ustavil ter zahteval, da jih plačam ali pa postavim nazaj, kjer so bile. Rekel sem mu, da jih ne bom vrnil in tudi plačal jih ne bom. Ker je hotel vedeti zakaj, sem mu odgovoril, da je tukaj moj oče dve leti zastonj delal in mu še niso plačali. Paznik me je spustil s fotografijami ven. Še danes se čudim, da mi je dovolil vzeti fotografije, ne da bi jih plačal. Čudi me, da je popustil, saj za Nemce velja, da izpolnijo, kar jim je naročeno, ne da bi se spraševali, ali je to dobro ali ne.

Nemci stvari vzamejo resno in jih izdelajo učinkovito — včasih tudi napačne.

Zadnja stran fotografije z datumom obiska.

Kraj: Dachau
Datum: 1975
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 12. 2. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 28. 08. 2020 08:20

    Bravo, Dušan, to si se res dobro spomnil in tudi izpeljal! Le koliko razglednic, ki so jih po taboriščih zaslužili naši očetje še imamo v dobrem?!! Srhljivo.

    Všeč mi je

Dodajte komentar