Preskoči na vsebino

1964 Cerknica – Dan za strip (3)

25. 09. 2020
tags:
by

1964 – Zob za zob

Med tistimi, ki smo od leta 1962 brali Plavi vjesnik (revija Zvitorepec še ni izhajala), smo se mnogi preizkusili tudi v risanju stripov, posebno potem, ko je v Plavcu začela izhajati šola risanja. Za igro in zabavo, kajpak. Eden od teh stripov, ki je preživel desetletja, ima naslov “Zob za zob”. Narisal ga je Wald Disny (ne: Walt Disney!), kar je bilo “umetniško ime”, ki ga je tu uporabil osnovnošolec Slavko Bajc, dvajset let kasneje kinooperater v Kinu Cerknica.

Slavko ni imel velikih pol šeleshamerja, kot pravi risarji, ampak je risal na snopič, ki ga je naredil sam. Vzel je navaden bel papir velikosti A4, ga prepognil in prerezal po robu, ga prepognil še enkrat, še enkrat prerezal in še enkrat prepognil. Tako je dobil majhen zvežčič velikosti A7 (7,4 x 10,4 cm), ki je imel 16 strani, po potrebi pa je liste še dodajal.

Risal je z navadnim svinčnikom, neposredno v snopič, hitro in brez popravljanja. Slutim, da včasih tudi kar med poukom. Risbe so danes že zelo zbledele, papir pa porumenel, a se še vedno da brati.

Glavni junaki zgodbe so bili bravinci – tako pri nas pravimo mravljam. Kot stripovski lik sva sva si jih izmislila sama, čeprav sem dosti kasneje podobne videl tudi v risankah, ki so bile posnete pred najinim štetjem. Bravinci so se delili na črne in bele. Kateri so bili pozitivci in kateri negativci, je bilo odvisno od zgodbe. V tej so bili črni delavci, kmetje, uporniki in nekakšni robinhudi, beli pa graščaki, gospoda in zavojevalci (beli, ker se niso umazali pri delu).

Stripovske zgodbe so bile podobne zapletom, ki smo jih ob nedeljah popoldne videli v kinu. V tem stripu so uporni kmetje, ki jim je pomagal neustrašni mečevalec, premagali pohlepno gospodo.

Strip je izšel v enem izvodu, dobil sem ga za rojstni dan. Ne vem več kateri, dvanajsti ali trinajsti. Na predzadnji strani snopiča je že reklama za naslednjo zgodbo: “Skrivnost reke Rijo Mravo”! Vestern! Strip se žal ni ohranil. Je bil pa gotovo huda konkurenca filmu Rio Bravo z Johnom Waynom v glavni vlogi.

Slovarček:

  • Plavac: Plavi vjesnik iz Zagreba, mladinski časopis s stripi
  • šeleshamer: kakovosten bel, trši risalni papir zahodnonemške tovarne Schoellershammer; kakovosten papir nasploh
  • robinhudi: Robin Hood je literarni, filmski in stripovski junak, ki je pomagal revnim in zatiranim


Kraj: Cerknica
Datum: 1964
Avtor: Slavko Bajc (risba), Bojan Štefančič (fotografija)
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 15. 9. 2020
Oblika: reprodukcija (sličice iz stripov), fotografija

8 komentarjev leave one →
  1. 25. 09. 2020 08:51

    Očarljivo in romantično! Kar se pa tiče bravincev: menda je himna slovenske vojske tista: “Bila je huda mravljica…” A ni super? Pa še to: bravincem sev Prezidu in okolici reče mrlinci…

    Liked by 1 person

    • bojans permalink
      25. 09. 2020 09:45

      Ko sem bil še Kranjčan, so se mi domačini nasmejali do solz, ko sem povedal, da imamo na oknu bravince, ker tam poznajo samo mravljince. Tole z mrlinci je pa novo tudi zame, hvala!

      Všeč mi je

  2. 25. 09. 2020 11:34

    Tržaški pesnik in pisatelj pa ima v eni od svojih knjig za otroke junaka Bineta brvinca, ki je tudi mravlja.

    Liked by 1 person

  3. 25. 09. 2020 11:34

    Marko Kravos je tisti pesnik.

    Všeč mi je

  4. Vilma permalink
    25. 09. 2020 18:19

    Bravinci so bolj plemenite sorte, kot mravljinci. Le jaz sem vedno razmišljaja, če je samica bravlja, ker se reče pravilno mravlja. Strip je pa super.

    Liked by 2 people

  5. martahren2112 permalink
    25. 09. 2020 22:10

    Bojan, super!

    Liked by 1 person

  6. Ivan permalink
    27. 09. 2020 10:20

    Moja mama je iz Prezida in pravi da mravljam rečejo tudi brblinci…

    Liked by 1 person

    • bojans permalink
      27. 09. 2020 13:37

      Lepo, smo jih kar nabrali: mravljinci, bravinci, brvinci, mrlinci, brblinci …

      Všeč mi je

Dodajte komentar