Preskoči na vsebino

1954 Pudob – Pred hotelom Jelen po prvomajski paradi

27. 10. 2020

Ta posnetek je na filmu, ki ga je Vinko Toni poslikal v Starem trgu za prvi maj 1954. Na njem je poleg parade, posnetkov godbenikov in organizatorjev pred gostilno pri Benčinu še več skupin gasilcev in tudi nekaj natakaric pred hotelom Jelen v Pudobu. Na tej sliki sta dva gasilca, ki sta bila skupaj z drugimi po vsej verjetnosti prej na paradi. Če me oči in spomin ne varata, je levi Vinko Martinčič in tudi drugi se mi zdi znan, a mu ne vem imena.

Ugibam, da so udeleženci parade, ki niso ostali pri Benčini, šli proti domu in se ustavili v Hotelu (kajti domačini smo govorili in mislili Hotel, z veliko začetnico) ali pa so bili tja s strani organizatorja parade morda celo povabljeni na malico … Zaslužili bi si, a časi so bili še tako zelo skromni, da ne bi bilo nič nenavadnega, če bi vse skupaj minilo brez kakršnegakoli priboljška ali pijače – morda celo brez zahvale, češ da jim je bila pač dana priložnost, da se malo pokažejo …, saj zato pravzaprav so parade.

Hotel v Pudobu je bil torej takrat res Hotel z veliko začetnico, tisti Jelen je bil samo uradni privesek, saj je bil edini daleč naokoli, prav tja do Cerknice in Prezida. Koliko je bilo v njem gostov težko rečem, če sploh kakšen, delovala pa je, hm, spodobilo bi se reči “restavracija”, ampak jaz se spomnim le gostilne. Je pa res, da je bilo slišati kot nekaj malo boljšega, prav pregrešno gosposkega, ko so ljudje rekli “v nedeljo smo bili pa v Hotelu” ali “v Hotelu bo pa veselica … ”

Fanta v gasilskih uniformah sta se postavila pred poslopje na mestu, kjer sta v ozadju dve ozki okni. “Samci” so jim rekli mojstri, ker so bili veliki za tretjino tedaj modernih trodelnih oken, ki so bila sestavljena iz dveh polken – ti dve sta se zapirali skupaj, in tretjega v istem okviru, ki se je odpiralo posebej. Včasih pa je bil ta samec samostojen in navadno vzidan v kako shrambo ali sanitarije, kot je videti tukaj. Na sliki je tudi del temnih vrat, na zid pa sta naslonjeni dve kolesi.

Gasilca sta se kot dobra kolega prijela čez hrbet in se prijazno zagledala v fotografa. Ali svetli trikotniki na njunih ovratnikih morda pomenijo, da sta bila poveljnika desetin ali celo društev, morda kaj drugega ali pa sta bila našitka zgolj okras?

Viri:

  • zapis Vinka Tonija na ovitku filma

Kraj: Pudob
Datum: 1. maj 1954
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 26. 6. 2014
Oblika: negativ

5 komentarjev leave one →
  1. France permalink
    27. 10. 2020 07:02

    Desni je Županov Ludve iz Kozarišč.

    Liked by 1 person

  2. 27. 10. 2020 10:40

    Najlepša hvala! Saj sem vedela, da bi ga morala poznati…

    Všeč mi je

  3. Daniel permalink
    28. 10. 2020 20:23

    Morda samo majhen popravek opisa oken. Gre za okenska krila, saj so bila, glede na izvedbo in zunanjo širino,okna tedaj enokrilna ( širina 60-80 cm), dvokrilna (120 cm), trikrilna ( 180 cm) z enim pokončnikom ter tudi štirikrilna (240 cm) tudi kot simetrična z enim pokončnikom, kot sestavljeni dve dvokrilni okni. Običajno v tistem času in tudi kasneje pa so bila predvsem škatlaste izvedbe, s krilom na zunanji ter na notranji strani, kot škatla. Pri starejših izvedbah se je zunanje krilo odpiralo navzven, notranje notri, s časom pa so se vsa krila odpirala v prostor. So pa z razvojem to urejali standardi JUS (JUgoslovanski Standard), ki pa so si jih nekateri, po krivici, razlagali kot Još Uvijek Slabo (Še vedno slabo). S polkni so mišljena zunanja senčila, eno ali več krilne izvedbe.

    Liked by 2 people

  4. 24. 11. 2020 13:06

    Skoraj bi spregledala vaš izčrpni in poučni komentar! Hvala zanj.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1950 Pudob – O Orodjarni v Hotelu ter premišljevanje o Kovinski in drugih rečeh | Stare slike

Dodajte komentar