Preskoči na vsebino

1979 Gorenje Otave – Dedek Mraz

30. 12. 2020

Osebe na fotografiji so meni, starejši Otavki, težko prepoznavne1.

  • Z leve proti desni v zgornji vrsti stojita Damjan Zalar iz Dolenjih Otav in Joško Koščak iz Gorenjih Otav.
  • V spodnji vrsti stojijo od leve proti desni Brigita Štrukelj, Vesna Doles, za njo Sabina Štrukelj iz Gorenjih Otav, sledi Nataša Koščak iz Pikovnika in Joško Kateren iz Dolenjih Otav.

Na fotografiji so otavski otroci, ki jih je še leta 1979, kot vsa leta po ukinitvi šole v Gorenjih Otavah, obiskal dedek Mraz. Za to je bil zaslužen Vinko Toni, dolgoletni ravnatelj osnovne šole Begunje in kasneje tudi osnovne šole v Cerknici. V tej vlogi je nedvomno nadvse užival.

Dedek Mraz je otroke obiskal in jih obdaroval v enem od dveh razredov nekdanje šole v Otavah, kjer so vaščani sestankovali in organizirali razne kulturne in druge družabne dogodke. 

Pred ukinitvijo šole je prihod in obdaritev otrok organiziral takratni učitelj Stanko Stritih, Dedek Mraz pa je bil vedno moj oče Anton Purkart. Otroci smo na začetku prireditve vedno zapeli vsem nam znano pesmico Siva kučma, bele brada, recitirali smo razne pesmice z zimsko vsebino, kot je Zima, zima bela in odigrali kakšno igrico z zajčki, palčki in snežinkami.

Te prireditve so bile osrednji dogodek v vasi tako, da je bil razred vedno nabito poln vaščanov. Običajno se je lesena stena – ki je na fotografiji dobro vidna in je delila dva razreda – podrla tako, da smo bili nastopajoči v drugem razredu. Poleg te prireditve so v tistem času iz Cerknice pripeljali na ogled še kakšen film, ali iz sosednjih krajev gostovali in odigrali kakšno gledališko igro.

V drugem prostoru šole so otavski mladinci ustanovili Disko klub, ki je bil odmeven daleč na okrog. Obiskovalci so prihajali od Borovnice, Rakitne, Svetega Vida, Blok, Cerknice in še od dalj. V prostorni veži pa je Koščakova družina uredila priročno trgovinico, da vaščanom ni bilo treba pešačiti po vsako kilo moke, sladkorja ali makaronov v do šest kilometrov oddaljene Begunje ali Sveti Vid.

Stavba nekdanje šole je naposled prešla v last podjetja Mercator. Le ta jo je po združitvi s podjetjem Nanos Postojna, ki je do tedaj z njo upravljal, olastninil in nato neslavno prodal v zasebno last. Tako je šola, za katero so Otavci mnogo žrtvovali in prispevali tako v lesu in v denarju kot tudi v mnogoštevilnih delovnih urah, danes v zasebni lasti.

Vaščani pa so si nato morali prostor za sestanke, volitve, kulturne in družabne prireditve urediti v obnovljenem gasilnem domu.

1 Seznam otrok je avtorica popravila po ponovnem preverjanju 30. 12. 2020.

  • Spredaj stojijo otroci iz Dolenjih Otav: mlajša sestrica in Marta Zgonc, Rado in Joško Katern.
  • V drugi vrsti so otroci iz Beča: Borštnikova fanta Janez in Milan, po domače Martinščova ter Peter Zalar – Jurantov.
  • Kraj: Gorenje Otave
    Datum: december 1979
    Avtor: neznan
    Zbirka: Fanika Doles
    Skenirano: 8. 1. 2019
    Oblika: fotografija

    4 komentarji leave one →
    1. 30. 12. 2020 08:29

      Če lahko samo pripomnim,Marta Zgonc je bila moja sošolka in smo letniki 1965 +-1,zato smatram da je fotografija nastala prej.Se motim…?Njena sestra je pa Bogdana.

      Lp Andrej Korošec

      Všeč mi je

    2. Anonimnež permalink
      30. 12. 2020 12:16

      Na tej fotografiji so:
      v prvi vrsti Brigita Štrukelj ( Gor. Otave), Vesna Doles (Gor.Otave), Nataša KoščaK (Pikovnik); Joško Katern (Dol. Otave),
      v drugi vrsti Jana Kovačič (Gor. Otave), Joško Koščak (Gor.Otave), Brigita štrukelj (Gor.Otave).

      Lp Franc

      Liked by 1 person

    3. Valentina permalink
      30. 12. 2020 17:08

      Nekaj let kasneje pa smo z lutkarskim krožkom OŠ Cerknica in z modrim kombijem ki nam ga je posodil vrtec tudi mi v Otave pripeljali kakšno predstavo za otroke in seveda tudi Dedka mraza :).

      Liked by 1 person

    4. Anonimnež permalink
      30. 12. 2020 17:58

      v drugi vrsti ni Brigita temveč Sabina Štrukelj (Gor.Otave)

      Liked by 1 person

    Dodajte komentar