Skip to content

1987 Cerknica – Jubilantke

7. 01. 2021

Skupinsko sliko Brestovih jubilantov iz leta 1987 jubilantov smo že predstavili. Tukaj pa imamo še delček omizja iz istega dogodka. Skupino šestih sodelavk iz montaže in pakirne. Šest sodelavk in prijateljic. Tukaj starost sploh ni bila pomembna, štelo je le prijateljstvo. Zelo lepo so medse sprejele tudi najmlajšo sodelavko, lastnico naše slike. Kako so se ženske zrihtale za to srečanje. Sveže frizure, lepe obleke, nasmeh na lica in nageljček. Čudovito.

Naj zapišem še nekaj besed o Tončki, ki hrani to sliko. Kmečko dekle je šlo delat v tovarno takoj po osnovni šoli, pri svojih 15 letih. Da je bil to Brest, je bilo več ali manj samoumevno, saj je bila to v tistih časih daleč najboljša izbira. Pa tudi njen oče je bil Brestovec. Kot pridno, dela vajeno dekle, se je hitro vklopila v kolektiv. In tako je pri svojih 25 letih starosti praznovala že svoj prvi delovni jubilej ob 10 letnici delovne dobe. Pri tej starosti je današnja mladina v veliki večini še v hotelu mama in se jim o službi še sanje ne. No pa tudi v službo mladoletni ne morejo, tudi če bi imeli željo. Če kdo sedaj misli, da je šla Tončka tudi zgodaj v penzijo, se krepko moti. Po današnjih pogojih je 40 let delovne dobe dočakala pač premlada. Zato je morala delati do svojega 57 leta starosti. Kar pa je pomenilo 42 let in dobre 3 mesece delovne dobe. In to kljub upoštevanju mladoletnosti na začetku delovne dobe in olajšave zaradi treh otrok.

Pa še ena o delu v večinsko ženskem oddelku. Delati v takem oddelku je bilo zelo različno. Lahko zelo lepo, kar pomeni, da so se ženske nadpovprečno ujele in razumele. Lahko pa tudi zelo težko, ko je bila potrebna samo ena malenkost ali napačna beseda in že so bile skregane med seboj. Takrat je bilo zelo dobro, če je strasti kdo umiril. Vem za primer takega majstra. Takoj, ko je opazil, da vzdušje v oddelku ni več normalno, je dal skupaj delati vse udeležene oziroma skregane in čas je bil najboljši mirovnik. Hitro je jeza popustila, saj je vsem znano, da ženske ne zdržimo dolgo tiho.

Vse to mi je, še kot srednješolki na obvezni delovni praksi, govoril en starejši mojster. Pa če prav pošteno povem, mi tedaj to ni bilo razumljivo. Šele čez leta svojih izkušenj sem prišla do spoznanja, da je lepše, predvsem pa lažje delati v mešani družbi.

  • Mara Staroveški iz Cerknice in
  • Joža Doles iz Begunj.

  • Marija Bogdanovič iz Cerknice,
  • Ivanka Kranjc iz Cerknice,
  • Kati Ivančič z Rakeka in
  • Tončka Sernel iz Mahnetov.
Pomembni podatki.

Viri:

  • Tončka Sernel

Kraj: Cerknica
Datum: 1987
Avtor: Jože Škrlj
Zbirka: Tončka Sernel
Skenirano: 3. 11. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: