Preskoči na vsebino

1931 Rakek – Šivalni stroj PFAFF

20. 04. 2021

Šivalni stroj Pfaff

Zgodovina šivalnega stroja

Šivalni stroj je relativno mlada iznajdba glede na dolgo zgodovino šivanja oblačil in drugih izdelkov. Stroj ni iznajdba enega samega človeka. Med pomembnimi pionirji, zaradi katerih se je čas šivanja zmanjšal kar za 15 ur so:

  • Josef Madersperger – prvi, ki je naredil šivalni stroj, a mu ga ni uspelo patentirati;
  • Walter Hunt – dejanski oče šivalnih strojev, osnova šivalnega stroja, ki se uporablja še danes;
  • Elias Howe – velja za uradnega iznajditelja šivalnega stroja, ki ga je tudi patentiral leta 1846. Izumi in izboljšave šivalnega stroja se vrstijo vse do danes, ko uporabljamo visoko specializirane, računalniško vodene šivalne stroje.

PFAFF

Prvi šivalni stroj Pfaff je bil narejen leta 1862, po štirih letih eksperimentiranja, od proizvajalca medeninastih instrumentov Georga Michaela Pfaffa. Prvi model je bil zasnovan po sistemu Howe, od leta 1866 pa je Georg Michael Pfaff zgradil Singerjeve modele. Že leta 1872 je tovarna šivalnih strojev G. M. Pfaff v Kaiserslauternu proizvedla tisoč šivalnih strojev na leto in jih izvozila 50 %. Leta 1907/08 je Pfaff izdelal prvi šivalni stroj posebej za industrijo in razlikoval med gospodinjskimi in industrijskimi šivalnimi stroji. Leta 1910 je bil proizvedel milijonti gospodinjski šivalni stroj Pfaff, ki je bil podarjen Zgodovinskemu muzeju v Speyerju. Šele 26 let kasneje je bil proizveden tri milijonti gospodinjski šivalni stroj Pfaff.

Krojaški mojster Miroslav Juvančič je pridobil Obrtni list 24. 1. 1928 in s tem začel svojo krojaško pot.

Ta šivalni stroj je kupil leta 1931, kar pomeni, da je letos pri nas že 90 let.

Na šivalnem stroju je pritrjena tudi tablica prodajalca. “IGN. VOK LJUBLJANA”

Na sliki račun, ki ga je izdala Veletrgovini s šivalnimi stroji in kolesi ter pripadajočimi predmeti IGN. VOK, Tavčarjeva 7, Ljubljana za PFAFF krojaški šivalni stroj 34-3180 številka 2451336 po ceni 5.040 din dne 9. 4. 1931.

Na zadnji strani je bil naročilni list, ki je določal naslednje pogoje: predplačilo 700 din, ostalo po 200 din v mesečnih obrokih od 1. 5. 1931, ter pogoji lastništva do odplačila šivalnega stroja.

Na zaključku je podpis potnika (Franc Gomol), kupca Mirko Juvančič in soplačnica Angela Juvančič (soproga), datum 8.4.1931. Izdan je bil tudi poroštveni list za 10 letno garancijo.

Po končanem poplačilu je bilo izdano vljudno obvestilo o poplačilu šivalnega stroja.

Krojaški šivalni stroj je še vedno brezhiben, kljub njegovi visoki starosti. Po očetovi upokojitvi in prerani smrti je na njem še dolgo šivala moja žena Jana. Precej kasneje je kupila namizni šivalni stroj Bagat, ki je bil za šivanje tanjših materialov.

Pa še nekaj o opremi krojaške delavnice po spominu sestre Magde in mene. V delavnici je bil regal za blago, obešalnik za izdelane obleke, dve veliki mizi za krojenje in likanje, dva šivalna stroja PFAFF, ta na sliki (industrijska) in še ena manjša (gospodinjska).

Na sliki pa je naslednja oprema ohranjena iz časa delovanja krojaške delavnice: siva vojaška deka kot podloga pri likanju, pripomočki za likanje (suknjičev, hlač, rokavov itd.), v ozadju posoda za vodo in krpa, ki se je namočila in uporabljala za likanje. V ospredju je kotnik za krojenje, krojaške škarje in ostali drobni inventar.

Kot zanimivost, v začetku se je še likalo z likalnikom na oglje.

Ata Mirko pa je imel tudi dva »konjička«: gojenje kanarčkov, ki so bili v kletki v kotu za vrati, in gojenje rož na oknu, in sicer amarilise, kale (škrnicelj) in ciklame. Kot zanimivost, vedno so ga dražili, da »seksa« ciklame med seboj. Vzel je namreč palčko, na katero je ovil vato in prenašal cvetni prah s cveta ene vrste ciklam in z njim oprašil drugo vrsto, tako je vzgojil celo vrsto barvnih odtenkov ciklam. Zalival jih je vsako jutro s postano vodo iz skodele za likanje. Vzgoja ciklam od sejanja do prvih cvetov je trajala cca 3 leta.

Vsa ta oprema je ostala zaradi moje ljubiteljske žilice zbiranja in ohranjanja stare opreme, aparatov, orodja, revij, knjig in tudi značk, znamk, pa kemičnih svinčnikov, posetnic in še bi se našlo kaj zanimivega. Doma mi pravijo, da sem kot hrček, ki vse staro spravi.

Viri:

  • Wikipedija
  • Sivalni-stroj.si
  • Arhiv Juvančič

Kraj: Rakek
Datum: 1931
Foto: Miloš Toni (3. 3. 2021)
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 9. 6. 2020
Oblika: fotografija, dokumenti

 

3 komentarji leave one →
  1. 20. 04. 2021 08:02

    Pri enem od naših sorodnikov so imeli tudi čevljarski šivalni stroj iste znamke.

    Všeč mi je

  2. alojzmazij permalink
    20. 04. 2021 18:46

    Miro, res čudovit opis o šivalnem stroju in ostali krojaški opremi ,vredno obrtnega muzeja. Moj oče, ki se je po učni in pomočniški dobi kot krojaški mojster osamosvojil leta 1933, je prav tako od vsega začetka imel šivalni stroj PFAFF. Nato je kupil še stroj znamke MUNDLOS 232-1 izdelan v Magdeburgu. PFAFF je bil za debelejše blago – plašči,MUNDLOS pa za šivanje lažjih tkanin. Oba stroja sta ga preživela, enega je podedovala sestra Olga enega pa jaz. V delavnici je bila tudi pri nas ravno taka oprema, spomnil sem se še priložnega ravnila in”pupe” , lutke zg. dela telesa, kot torzo, ki je tudi stala v delavnici na železnem podstavku, na njej pa vedno kakšen suknjič ali plašč , ki je bil ravno v delu.

    Liked by 2 people

Trackbacks

  1. 1930 Rakek – Stenski kuhinjski prti moje mame | Stare slike

Dodajte komentar