Preskoči na vsebino

1918 Cerknica – Kraljica miru

30. 10. 2021

Na starem delu ceste, ki sedaj pelje od sedanje Osnovne šole v Cerknici proti Notranjski cesti, v trikotniku teh cest, stoji na sredi lepa kamnita kapelica z napisom “Kraljica miru”. V njeni notranjosti sta dve marmornati plošči z imeni 76 ubitih mož in fantov iz Cerknice in okoliških krajev z letnicami njihove smrti in Marijin oltar.

O tem edinem objektu posvečenem umrlim v 1. svetovni vojni ni dovolj zapisov, ki bi nas spominjali na to obdobje.

Po pripovedovanju Staneta Tekavca, pravega Cerkničana, je kapelico zgradil vrhunski mojster in obrtnik Josip Ronko z Male gase (Gerbičeva ulica), ki je zgradil tudi Sokolski dom (Kulturni dom) v Cerknici in Konjedicevo hišo (Gerbičeva 32). Pri njem je delal tudi kamnosek in zidar Ivan Szopko. Starejši cerkničani ga poznamo tudi po izdelavi zelo kvalitetnih cementnih strešnikov, ki jih vidimo še danes na marsikateri cerkniški stavbi.

Ne vemo po čigavem naročilu je zunanjost kapelice obnovil kamnosek mojster Anton Skuk iz Cerknice. Pri tem sta mu pomagala sinova Tomaž in Tone. Takrat so čez ploščo z vklesanim napisom “Kraljica miru” montirali novo ploščo z vklesanima letnicama 1914 – 1918. Svojemu sinu Tonetu je oče že takrat dejal, da bo sin ploščo z navedenima letnicama že nekoč odstranil.

In res, po osamosvojitvi Slovenije, okrog leta 1992 ali leta 1993 je Tone Skuk ostranil ploščo, tako da je sedaj na kapelico ponovno viden napis “Kraljica miru”. Takrat je Tone Skuk mlajši tudi pozlatil imena na dveh marmornatih ploščah v notranjosti kapelice.

Že dolga leto za kapelico skrbi soseda Anica Kranjc.

Prispevek je napisal: Tone Urbas.

Viri:

  • Stane Tekavec, Cerknica

Kraj: Cerknica
Datum: 1918, 9. 11. 2016
Fotografiral: Miloš Toni
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar