Skip to content

1928 Dolenje/Spodnje Poljane – Pred Okoliševo hišo

5. 01. 2022

Na hlodih pred Okoliševo hišo, ovešeno z bogatimi reštami koruze in odprtimi vrati, je fotograf Alojz Tomec posedel praznično družbo Poljancev in prišlekov, dvanajst moških, dve ženski in štiri deklice. Koliko je hlodov ne bom štela, važno je, da jih je bilo dovolj, da so se moški udobno namestili. Otroci so se po njih igrali prej in potem …

Nikogar ne poznam, edino prvi z desne v zadnji vrsti skoraj gotovo stojijo Novakov oče, pred njimi pa v klobuku in beli srajci Lojze Tomec, avtor slike. Je pa gotovo del moških na sliki izletnikov: eden s sprehajalno palico, drugi z daljnogledom, tretji s tamburico, četrti z metuljčkom pod brado. V zadnji vrsti stoji nekdo, ki je videti kot reinkarnacija Ivana Cankarja. Le kaj je počel na Poljanah? Še najbolj verjetno se zdi, da so vsi skupaj prišli v bližnjo gostilno.

Deklici sta gotovo Okoliševi in glede na letnico nastanka slike bi bili lahko moja mama Zofka in njena dve leti starejša sestra, moja teta Micka. V ozadju se vidi okno kuhinje, ki gleda na Mežnarjevo dvorišče. Lipe pred hišo še ni, Ate so jo vsadili pozneje, da je delala dišečo senco in s smetmi jezila gospodinje. Morda so jo vsadili tudi zaradi vejnikov, paše za čebele in zdravilnega čaja.

Tu je zahodna stena in vogal Urhove hiše, pred njo je s hlodi ali tramovi naložen voz. Na tem izrezu sta dve deklici v nedeljskih oblekah, h katerim sodijo bele dolge nogavice v solidnih čevljih. Tista na desni nosi zanimivo pokrivalo in z untarco podloženo obleko. Hišo pa krasijo pravi slapovi nečesa košatega. So tudi tam razobešene rešte koruze? Malo čudno mesto zanje je, ker ni strehe. Kaj drugega bi lahko bilo? Po senci na pročelju bi lahko določili uro posnetka – je bilo tam nekje okoli treh ali pol štirih popoldne? So se še slikali za spomin, ravno preden so se izletniki napotili nazaj v dolino? Kako uro in pol hitre hoje do Starega trga so imeli, če se niso vmes še kje ustavili …

Spodnje Poljane, 1. 10. 1928, pravi avtorjev zapis. Dan pred 93 leti. In za spremembo je fotograf za poimenovanje vasi uporabil bolj knjižni izraz Spodnje Poljane in ne Dolenje ali Zdolajne, kot navadno rečemo in je tudi Tomec večkrat zapisal. Kljub jeseni je bil dan topel in sončen. Le kaj so imeli, da so se takole postavili? Je bilo dovolj, da je bila nedelja in so v vas prišli izletniki iz doline? In imenitno je bilo, da so se lahko fotografirali.

Hiš s slike in tudi tistih, ki jih tu ni videti, po letu 1942 ni bilo več, ker so bile požgane. Po vojni niso obnovili vseh, nekateri pregnanci se niso nikoli vrnili v svojo vas.

Slovarček:

 • untarca: spodnje krilo, navadno iz bele kotenine s čipkastim robom, pogosto se je nosilo poškrobljeno
 • kotenina: enostavna bombažna tkanina
 • vejniki: posušene mlade lipove veje, rezervna krma za živino (glej delo Matevža Haceta Stara Streharjeva družina)

Kraj: Dolenje Poljane
Datum: 1. 10. 1928
Avtor: Lojze Tomec
Zbirka: prof. Anda Tomec
Skenirano: 3. 2. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anton Sterle permalink
  8. 01. 2022 22:28

  Na sliki pred Okoliševo hišo je drugi z leve od zadaj moj oče Alojz Sterle – Knavsov, ko je bil star 20 let. Eno leto pozneje je odšel v Argentino.

  Liked by 1 person

 2. 9. 01. 2022 07:18

  Hvala, da ste nam to povedali – nisem si upala upati, da bomo izvedeli še kakšno ime s te slike, ki je nastala že tako daleč nazaj!

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: