Preskoči na vsebino

1965 Cerknica – Za zdravstvenim domom

11. 06. 2022

V prostorih današnje knjižnice v Cerknici je bil nekoč stari cerkniški zdravstveni dom. V njem so bile splošne in otroška ordinacija, zobozdrav­stvene ambulante, laboratorij, pisarne in tudi lekarna. Za zdravstvenim domov so bile garaže in delavnica za reševalna vozila. Reševalec je bil največkrat tudi mehanik svojemu službenemu vozilu. Reševalec je bil najprej samo šofer brez izpita iz prve pomoči. Šele kasneje so morali vsi opraviti ta izpit in so resnično postali reševalci.

Gospod z baretko na glavi, Jernej Malovrh, je bil zelo družaben človek. Svoje pisarniško delo je opravljal zelo natančno. Z ženo sta stanovala v bližini zdravstvenega doma na Taboru, v hiši pod cerkvijo. Nastopal je tudi v gledališču in zelo rad je recitiral. Kot velik ljubitelj slovenskega jezika in kulture je hranil zbirko razglednic. Kar je imel povedati, je povedal kratko in jedrnato.

Ob nujnih primerih so dobili klic s policije. S starimi telefoni, na katerih si vrtel in vrtel številčnico, preden si koga sklical, je sestra poklicala reševalca in zdravnika in že so s fičkom drveli na pomoč. Časi so bili povsem drugačni od danes. Vse osebje v zdravstvenem domu se je med seboj izredno dobro razumelo in spoštovalo. Moški del zaposlenih je vedno poskrbel za ženske sodelavke ob 8. marcu, dnevu žena. Prav tako so za novo leto kar v garaži kaj na hitro spekli in se poveselili. Niso potrebovali velikih dogodkov, saj so uživali v vsakodnevnem druženju. Eno takih je bilo tudi ob nastanku te slike. Srečni, ker so lahko skupaj!

  • Prvi z leve je voznik reševalnega vozila Jože Mele – Primšarjev Jože iz Peščenka.
  • Medicinska sestra je Danica Kočevar, ki je prišla v Cerknico iz Svetega Vida.
  • Gospod z baretko je Jernej Malovrh, pisarniški uslužbenec.

  • V beli halji je splošni zdravnik dr. Vojteh Erjavec.
  • Sledi drugi voznik reševalnega vozila Janez Lovko – Urbanov iz Cerknice.
  • Kot zadnja je tudi domačinka Valči Žitko – administratorka.

Viri:

  • Danica Kočevar

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 29. 12. 2010
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    11. 06. 2022 09:05

    Kje so ti zlati casi,ko je bilo v zdravstvu vse tako preprosto in vzajemno … pa smo vsi preziveli … skoraj vsi!Se se komu kolca ob tej sliki in tekstu???

    Liked by 2 people

  2. Anonimnež permalink
    11. 06. 2022 13:39

    Tista velika stara čakalnica je bila kljub bolezni polna življenja, klepeta, srečanj………..

    Liked by 1 person

  3. Ivanka Gantar permalink
    11. 06. 2022 14:11

    Končno slika in nekaj podatkov o gospodu Jerneju Malovrhu, ki je zapustil res bogato zbirko razglednic. Sestre Danice se pa spomnim. Vedno nasmejana.

    Liked by 3 people

Trackbacks

  1. 1914 Dunaj – Vojaški vrh Franca Jožefa | Stare slike
  2. 1911 Ljubljana – Gospodična | Stare slike

Dodajte komentar