Skip to content

1921 Cerknica – Telovadni nastop sokolov

15. 05. 2011

Slika iz zbirke učitelja matematike in ravnatelja na osnovni šoli v Cerknici Jožeta Kristena je nastala leta 1921, torej pred 90 leti. Neznani fotograf je neredil fotografijo na prostoru, ki leži desno pred cerkniškim pokopališčem v Cerknici v smeri proti Dolenjem jezeru. Ta prostor ima tlorisno obliko pravokotnega trikotnika katerega hipotenuza je cesta, ki vodi zdaj mimo novih blokov proti pokopališču, krajša kateta pa gre mimo Klančerjeve domačije poleg nekdanje Žurgove hiše proti Urbasovi hiši. Ob daljši kateti tega trikotnika ni še nobene hiše, rastejo le hruške častitljive starosti.

_______________________________________________________

Ta stara fotografija prikazuje cerkniške Sokole med nastopom na na drogu. Drog je športna disciplina pri moški tekmovalni gimnastiki. Drog je telovadno orodje z vodoravno jekleno palico na dveh stoječih podpornikih. Na sliki je član Sokola v elementu veletoča. Veletoč je vrtenje telovadca visečega na rokah okrog droga. Ostali Sokoli pazljivo opazujejo nastopajočega in so pripravljeni, da hitro priskočijo na pomoč, če bi nastopajoči naredil kakšno napako.
Telovadec je pričel z vajo. Množica gledalcev, med katerimi je zanesljivo cerkniška “smetana”, z zanimanjem spremlja njegov nastop. Drog je telovadno orodje na katerem telovadci vadijo za razliko od telovadnih orodij s katerimi telovadci vadijo.V ozadju je videti zvonik cerkvice sv. Janeza na cerkniškem pokopališču.
Orodna telovadba je športna disciplina tudi na Olimpijskih igrah že od začetka, to je od leta 1896 dalje. Svetovna prvenstva v orodni telovadbi pa so od leta 1903 dalje. Telovadba je vaja za krepitev telesnih sposobnosti in vzdržljivosti. Telovadba brez orodja je npr.: aerobika, s pripomočki in na orodju pa gimnastika.
Leto 1921 na zadnji strani fotografije pove, da je slika stara že skoraj stoletje. Ko sem želel zvedeti za ime vsaj kakšnega telovadca na sliki, mi niso mogli pomagati niti Cerkničani, ki so nekateri stari tudi že 84 let. Tako nismo prepoznali prav nobenega.

_______________________________________________________

Viri:

  • Slovar slovenskega knjižnega jezika, DZS Ljublana 1994, stran 194 in 1500,
  • mala splošna enciklopedija, DZS Ljubljana 1976, stran 508,
  • Sova, CZ Ljubljana 2006, stran 231, 329, 794, 1111.

Kraj: Cerknica
Datum: 1921
Avtor: neznan
Zbirka: Mima Kristen, hrani Tone Urbas
Skenirano: 13. 12. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 18. 05. 2011 08:11

    Avtor te fotografije je Marija Leskovec Kunstek. Posnela jo je 13.4.2011. S pomočjo te njene fotografije smo lahko ugotovili, kje je potekal nastop sokolov 1921.

  2. 18. 05. 2011 09:47

    Tako Slivnica kot tudi Javorniki so moj priljubljen motiv za fotografijo, zato mi je bilo ob pogledu na sliko nastopa Sokolov takoj jasno, da gre za Javornike v ozadju.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: