Skip to content

1936 Cerknica – Birma pri Kramarjevih

26. 06. 2011

Posnetek prikazuje Kramarjevo družino leta 1936. Fotografija je bila nastala 14. julija 1936 na Kramarjevem vrtu na Mali gasi. Malo pred tem sta bili Tončka in Pepca birmani.

Kramarjeva hiša stoji pri ovinku na desni strani klanca na Mali gasi v smeri od Ceste 4. maja proti Štalci. Na sliki manjka Janez Urbas (Kramerjev priimek je Urbas), Kramarjev Janez, eden od Kramarjevih otrok, ki je potem gospodaril na lepo urejeni domačiji.


Birma je eden od zakramentov Katoliške cerkve, ki ga opravi škof, ki mazili čelo s svetim oljem (krizmo). Birma naj bi utrdila vero. V Pravoslavni veri je birma povezana s krstom.

Zakrament je v krščanski liturgiji obred, sveto znamenje, ki človeka posvečuje. Katoliška in Pravoslavna cerkev poznata sedem zakramentov: krst, birmo, evharistijo, pokoro, bolniško maziljenje, mašniško posvečenje in zakon. Luteranske cerkve poznajo pa le zakrament krsta in evharistije.

Škof je najvišji cerkveni dostojanstvenik na določenem ozemlju. V letu 1936 je bil ljubljanski škof Gregorij Rožman.


Kramarjev Tone, eden izmed Kramarjevih otrok, ki je živel v Ljubljani in je mlad umrl. Kramarjev oče.
Lojze Urbas se je izučil za čevljarja in se je potem celo življnje ukvarjal s čevljarstvom. Marija, oziroma Mima se je poročila k Andrejcu pri sv. Roku v Cerknici.
Točka se je poročila z Jožetom Čenčurjem — Peclovim Jožetom pri Sv. Roku v Cerknici. Jože je dolgo časa živel in delal v Radovljici na Gorenjskem.
Kramarjeva mati. Jožefa, klicali so jo tudi Pepca se je poročila z Ivanom Knapom — Klemenovim Ivanom.

Na hrbtni strani tričetrt stoletja stare slike piše:

Spomin na birmo

Urbas Pepca

14. julij 1936,

botra Urbas Marija.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 14.7.1936
Avtor: neznan
Zbirka: Srečko Knap
Skenirano: 18. 5. 2010
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: