Skip to content

1966 Cerknica — Staro se umika novemu

29. 05. 2012

Štefan Bogovčič je to fotografijo posnel leta 1966 v oblačnem vremenu z levega brega Cerkniščice pri glavnem mostu s pogledom proti Brestu. Delavci dopoldanske izmene Bresta so zaključili delo za ta dan in so na poti domov. Kakšna razlika glede na danes. Takrat še ni bilo toliko avtomobilov, še mopeda ali kolesa ni imel vsakdo.

Vendar je ta fotografija pomembnejša po tem, ker prikazuje urbanistično urejanje Cerknice. Stare hiše se umikajo trem novim stanovanjskim blokom, od katerih se vidi dva.

Delavci hitijo mimo Korčetove hiše, s katere so pred njenim rušenjem že pobrali kritino. V tej hiši sta živela Anica in njen brat Jože.Podrto pa je že poslopje, kjer je bila pred drugo svetovno vojno Lavričeva trgovina in je stalo med Korčetovo in Kovšcovo hišo.Na desni strani stoji še lesen A-drog električne napeljave.
Tudi Domicelova hiša se je morala umakniti. To je bila velika hiša, v kateri je stanovalo več družin. Na zidu Domicelove so še vidni sledovi Kovšcove hiše, za katero bi lahko rekli, da je bila prilepljena na Domicelovo hišo. Kovšcove hiše se ne vidi več, ker so jo že podrli.V zgornjem levem kotu se vidi obris bazena na Slivnici, na desni strani pa Brestovo upravno stavbo. Znak, ki opozarja na splošno nevarnost, je pritrjen na lesenem moralčku.
Kako lepo je, da so na zadnji strani stare fotografije ti podatki.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1966
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 30. 3. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. medvedd permalink
    31. 05. 2012 22:26

    Nedograjeni blok nosi hišno št. 22 in letnico izgradnje 1967, tako da je bil najbrž dokončan naslednje leto od leta nastanka fotografije. Desni (srednji) blok ima št. 21, letnico izgradnje 1966 in je bil ob nastanku fotografije že vseljen, kar je razvidno tudi na sliki. Zadnjega bloka s št. 20 in letnico 1965 pa se ne vidi, ker je zamaknjen bolj nazaj (proti Brestu) in ga srednji blok na sliki v celoti zakriva (položaj blokov se lepo vidi na Google earth). Blokovski otroci smo med igro z avtomobilčki v pesku, za bloki, dostikrat odkrili razne ostanke porušenih hiš, kot so opeka, cele zaplate betonskega tlaka z brušenim terasom ali ploščicami… Takrat se nismo zavedali, da so to ostanki hiš, ki so se morale umakniti blokom v katerih smo živeli.

  2. 1. 06. 2012 08:26

    Jaz sem živel 16 let v srednjem bloku in se ravnotako spomnim teh ostankov hiš. Seveda kot otroci nismo vedeli, da so to tako “sveži” ostanki; imeli smo teorijo, da je to še iz nekih “rimskih ali še starejših” časov.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: