Skip to content

1959 Ljubljana – Šolski pevski zbor v Ljubljani

1. 05. 2015

150411963Neznani fotograf je posnel to fotografijo 16. 5. 1959 v Ljubljani. Takrat so šli člani šolskega pevskega zbora osnovne šole Cerknica na izlet v Ljubljano. Najprej so morali peš na železniško postajo Rakek in nato z vlakom do Ljubljane. Pevci pevskega zbora so si ogledali ljubljanski grad in tudi nekaj drugih zanimivosti.

Fotografija prikazuje pevski zbor ob grobnici narodnih herojev, kjer so tudi zapeli.

Wikipedija, prosta enciklopedija pove:
“Grobnica narodnih herojev v Ljubljani je spomenik, grobnica in nagrobnik, posvečen padlim narodnim herojem NOB in nekaj po vojni umrlim herojem. Stoji na Trgu narodnih herojev, ob parlamentu. Grobnica je pod zemljo, ob njej je spomenik v obliki sarkofaga z reliefi. Postavili so ga leta 1949. Kasneje so grobnico dopolnjevali in ob zadnji prenovi dvignili sarkofag na granitni podstavek. Na zahodni in vzhodni stranici sarkofaga sta bronasta reliefa s prizori iz narodno osvobodilnega boja. Umetniška avtorja grobnice sta arhitekt Edo Mihevc in kipar Boris Kalin”.

150411963-001Takrat je v Osnovni šoli Cerknica učil petje učitelj Viktor Žnidaršič. Fotograf ga je zabeležil na film med dirigiranjem.

Učitelj France Dolničar stoji na levi strani fotografije in je ob drugi priliki tudi razred, ki sem ga obiskoval jaz, spremljal na izletu v Ljubljani. Ko smo takrat šli iz Ljudske kuhinje, kjer smo kosili, proti tromostovju, smo prečkali Dolničarjevo ulico in France je v šali rekel: “To je pa moja ulica”.

Na fotografiji smo prepoznali dve pevki. Vera Sterle je tretja od desne spodaj, Iva Hribljan pa je najvišja v zadnji vrsti.

150411963-002Tudi moja sestra je imela veliko željo, da bi pela pri pevskem zboru. Pa ni imela posluha.

Moja mama je to željo povedala svojemu sošolcu iz ljudske šole Viktorju Žnidaršiču. In res je poskusil. Ko je kmalu zatem srečal mojo mamo, ji je rekel: “Veš Milka, trudil sem se na vse načine, da bi tvoja hči ujela štimo, pa ni in ni šlo”.

150411963z Hrbtna stran pove kdaj in kje so pevci zapeli.

Kraj: Ljubljana
Datum: 16. 5. 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Osnovna šola Cerknica
Skenirano: 11. 4. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: