Skip to content

1959 Dobec – Zalarjeva mama

25. 08. 2015
tags:
by

150815001

Na sliki so:

  • Zalarjeva mama Lojza in njen pes,
  • Mary Kolenc – Jurjeva teta ter
  • Andrej Kranjc – Kranjč stric iz Dobca.

Malicajo v senci, potem ko so želi Kranjč oves.

150815001-1Tu bi nekaj povedala o Zalarjevi mami, ki je imela sila pestro življenje. Odrasli so ji rekli Zalarca. Rojena je bila blizu Otav, v zaselku Fəžine z eno samo hišo. Kraja v atlasu Slovenije nisem našla.

Prvič se je poročila v Bevke in imela dva sinova in eno hčer. Mož ji je kmalu umrl za jetiko, otroka pa je vzela njegova sestra in ves čas skrbela zanju.

Vdova se je kmalu ponovno poročila, tokrat k Bramurčku v Dolenjih Otavah in takrat dobila priimek Zalar. Ker je domačijo prevzel starejši sin, je njen mož z doto kupil hišo v Dobcu. Priselila sta se leta 1939. Imela sta hčer Tonco, ki sedaj živi v Ljubljani, in sina Mirota. Med vojno je bila hiša požgana, mož pa je bil interniran na Rabu, kjer je umrl. Po vojni so jim na požgani hiši že obnovili streho ter pripeljali nova okna in vrata, a Zalarca ni dočakala obnove.

Hišo je prodala, se tretjič poročila in odšla v Bezuljak k Šuštarjevim (Popek). Tudi ta mož ji je kmalu umrl in četrtič se je poročila v Logatec. Še vedno je dokaj pogosto hodila v Dobec na obisk, pa tudi pomagat pri raznih kmečkih delih.

Z možmi res ni imela sreče, saj ji je umrl tudi četrti. Ampak ni se dala. Še petič se je poročila. Tokrat v Martinjak. Od tam ni več hodila v Dobec. Je pa preživela tudi tega moža in umrla menda pri 75-ih letih. Pri vseh dogodivščinah bi človek mislil, da je bila stara vsaj sto let.

Jaz sem poznala le mamo Lojzo ter Tonco in Mirota. Takrat so živeli v svojih nekdanjih hlevih, kakor v Dobcu pravijo svinjakom, na mestu kjer je zdaj avtobusna postaja, na hribčku, ki smo mu rekli Zalarjev grič in je bil naše glavno sankališče in smučišče.

150815001-2O Jurjevi teti, Mary Kolenc, smo na strani Stareslike že pisali.
150815001-3Kranjč stric, Andrej Kranjc, ki so na tej sliki stari 92 let. Vidimo jih v značilnih čoulih in modrem firtahu.

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: Dobec
Datum: 1959
Avtor: neznan, verjetno France Kranjc
Zbirka: Tončka Zrimšek
Skenirano: 15. 2. 2015 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: