Skip to content

1955 Rakek – Trije smučarji tekači

23. 05. 2016

160322904 Fotografija tekačev mladinske tekaške sekcije Smučarskega kluba Rakek je nastala leta 1955 v Delah na Rakeku. Fotograf je bil Tone Lampič, ki je imel enega od redkih fotoaparatov takrat.

Tistega dne je bilo prvenstvo Notranjske v teku na smučeh v Logatcu. Kot člana sta se pridružila še Dušan Arko in Vlado Štrozak, kot najstarejši tekač.

Na tekmo so se odpravili z vlakom. Od železniške postaje Logatec so šli peš na startno mesto, ki je bilo v Logatcu pri kinu. To je bilo v bližini gostilne Krpan. Start je bil ob 9h. Proga je tekla za kinom proti Rovtam. Bila je zahtevna, zelo valovita. Seveda proga ni bila urejena tako, kot smo vajeni danes. Takrat tudi ni bilo okrepčevalnice, niti na progi niti na cilju.

Tekmovalci so startali na eno minuto. Bilo jih je približno 60, tako da se je zadnji podal na progo kakšno uro za prvim. Zmagal je Tone Urbas, Danimir je bil 7. ali 8., Slavc pa se je uvrstil nekje okrog 15. mesta.

To je bilo prvenstvo okraja Postojna. V naših krajih se takrat ni veliko teklo. Dva tekača sta bila v Grahovem in seveda v Loški dolini, kjer so takrat prirejali tekme za Pokal Loža.

S tekaške tekme v Logatcu je šel Tone Urbas naravnost na popoldansko tekmo v skokih na Rakek. Spominja se, da je bil lačen in žejen. Za skoke in tek na smučeh so bili oblečeni enako, smučarsko. Običajno so bile to špichoze, volnen pulover in volnena kapa s cofom. “Le preobul sem se, pa sem bil pripravljen za skoke”, je rekel. Za tek so imeli posebne, tekaške čevlje, uporabljali so tekaške vezi Rotaafella. Za skoke so bile vezi Kandahar. Smuči so bile tekaške, a težava je bila z mazanjem. Ni bilo ustreznega znanja, pa so se večkrat “zamazali”.

160322904

  • Slavko Mesesnel
  • Tone Urbas
  • Danimir Mazi

Viri:

  • Tone Urbas

Kraj: Rakek
Datum: 1955
Avtor: Tone Lampič
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 22. 3. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: