Skip to content

1920 Unec – Gostilna in trgovina Ribarič

7. 03. 2017

170123305

Na razglednici z Unca je gostilna in trgovina z mešanim blagom Simona Ribariča. Pri Ribaričevi družini je bila velika nesreča to, da je od osmih rojenih otrok kar sedem umrlo, še preden so dosegli leto starosti, le eden je odrasel.

Bila je ena od številnih trgovin in gostiln v vasi; ene so bolj obiskovali liberalno usmerjeni, druge pa bolj konservativno usmerjeni krajani. Pri Ribariču so se, vsaj po zapisih Štacnarja, bolj zbirali liberalno usmerjeni.

Fotografu so se verjetno postavili vsi člani družine, pa še verjetno sosedje ali sorodniki. Na fotografiji je kar 8 otrok, pet žensk, pet moških in še en pes. Starejši par sedi na klopi pred hišo, desno od vhoda pa sta na stolih dve ženski.

Na Uncu, kot verjetno tudi drugje, so vladali napeti odnosi med liberalnim in konservativnim taborom. Ob polomu nasprotnikov so si pogosto dali duška.

Takole je bilo s Simonom Ribaričem. V svojem Dnevniku ga je zabeležil Ivan Puntar – Štacnar, ki je dvajset let vsak dan pisal dnevnik:

6. September 1936: Nedelja. Senzacija. Velik nasprotnik vsega dobrega, hujskač, nasprotnik cerkve in duhovnov, posestnik, gostilničar Ribarič usled prezadolženosti propadel, pognala ga kreditna banka. (Stran 386)

23.junij 1937: Umrl Simon Ribarič, velik sovražnik duhovnov in cerkve, pohujšal in vzgojil je domala vse bajtarje, ki so bili po večini brezverci in sploh slabi ljudje, ta človek jim je vzel s svojim hujskanjem dušo in telo. On sam pa je gospodarsko popolnoma propadel in umrl zapuščen v Mariboru, kot najemnik v nekem podstrešnem stanovanju. (stran 404)

170123305zFotografijo gostilne in trgovine je verjetno naročil Simon Ribarič. Zagotovo je bila v prodaji v gostilni in trgovini, saj je ta razglednica opremljena z Ribaričevim pečatom. Avtor je M. Šeber, ki je v tistih časih izdelal več razglednic našega področja. Razglednica je bila natisnjena v tiskarni Šeber v Postojni.
dsc00131-002Danes stavba žalostno propada. Tako je izgledala 15. 2. 2013, ko sem napravil to fotografijo. Danes je še v slabšem stanju.

Viri:

  • Ivan Puntar-Štacnar: Moje delo, doživetja in pogledi. Dnevnik 1923-1943. Spremna beseda in dobesedni prepis izvirnika Franc Perko. Založništvo Jutro in Kulturno Društvo Rak Rakek, 2009

Kraj: Unec
Datum: približno 1920
Avtor: M. Šeber
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Skenirano: 23. 1. 2017
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Anajedrt permalink
    7. 03. 2017 10:21

    Ko so se morali Ribaričevi izseliti, niso imeli kam s pohištvom in ostalimi stvarmi. Znosili so k mojemu tastu, Ta zgornjim Podbojevim v “hišo” in je bila ta soba natrpana kar nekaj mesecev, da so te stvari oddali in jih pospravili. Za to je poskrbel Branko Ribarič, to je bil verjetno sin od Simona Ribariča.

  2. 7. 03. 2017 12:51

    Po podatkih (L. Drame) bi bil lahko to sin Albin Zorko Ribarič r. 20. 9. 1903.

Dodajte komentar

%d