Skip to content

1930 Rakek – Gabrenjeva

24. 10. 2017

To sta starša Ivane Gabrenja, poročene Puntar. Enaka slika je na nagrobnem spomeniku Gabrenjevih, Marije in Martina, ki je vzidan v obzidje rakovškega pokopališča. Prav mogoče je, da je bila to edina njuna skupna slika v zrelih letih. Datum nastanka fotografije ugibam. Marija je umrla leta 1933, Martin dve leti pred njo zato se mi je zdelo najverjetneje, da je slika nastala par let pred njuno smrtjo, torej okrog leta 1930.

Moško nošo so nekoč sestavljali klobuk, srajca, lajblc (brezrokavnik), reklc (suknjič), pozimi še suknja, spodnje hlače – gate, onuče (po rakovško »fece«) in čevlji. Poleti so bili ljudje bosi.

Ženska noša je bila sestavljena iz rute – šerpe, spodnje srajce – kombineže, vrhnje srajce, lajblčka, spodnjih razklanih hlač – pizdače, včasih podkrila namesto kombineže, vrhnjega krila – bordule, nogavic – štumfov in visokih čevljev na zavezovanje.

Med obema vojnama je opazna sprememba edino v ženski noši, kajti ženske so pričele nositi nedrčke. V razkoraku so zašile spodnje hlače.

Po prvi vojni so se pričela spreminjati tudi vrhnja oblačila, začeli so se bolj modno oblačiti. V tem času je za Rakovčane veljal rek, da so kmetje, vendar hočejo biti gospodje.

Po drugi svetovni vojni pri moških upada nošenje klobuka, ženske se več ne pokrivajo z ruto, razen starejših. Klobuk so zamenjale čepice in pozimi polhovke, pri ženskah še vedno rute.

Zadnjih nekaj let je klobuk ponovno v modi. Tudi sama ga nosim, za na vrt in njivo slamnatega, ker se na moji glavi v družbi sebi enakih dobro počuti, »za ven« pa boljšega ali pa čepico, tako, kot je imel Lenin, le brez zvezde. Zaenkrat.

Podatke je zapisala Marta Mele.

Slovarček:

  • pizdače: hlače na pizdo; spodnje hlače, ki v koraku niso bile sešite, Slovenski pravopis, DZS, Ljubljana 1962
  • onuča, množina onuče: kos blaga za ovijanje stopala

Viri:

  • Drame, L.: Uvajanje novosti in razkroj tradicionalne kulture ter stopnja njene ohranjenosti v trgu Rakek od zadnjih dveh desetletij preteklega stoletja naprej. Seminarska naloga. Rakek 1991.

Kraj: Rakek
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: