Skip to content

1936 Otok – Anton Mulec

27. 05. 2018

Janez Kebe je v svoji knjigi zapisal, da je bil Anton Mulec – Martinov ključar otoške cerkve do svoje smrti v 76. letu (po podatkih na spletni strani http://www.geni.com naj bi umrl v 74 letu). Župnik Hafner je v pismu za Mohorjev koledar zapisal, da je hodil vsako nedeljo k maši, ne glede na vremenske razmere, dve uri peš hoda daleč. Mohorjev koledar je imel njega dni rubriko »Naši rajni« v kateri so objavljali krajše življenjepise slovenskih mož in žena, ki so se s svojimi deli ali častnim življenjem odlikovali. Ne glede na to, da je župnik Hafner za koledar pisal o Antonu Mulcu, pa ta zapis ni objavljen. Žal. Spet si bo treba drugače pomagati.

V starih slikah smo objavili že kar nekaj zapisov o Antonu Mulcu. Po primerjavi podatkov sem ugotovila, da nihče od imenovanih ni ta otoški ključar. Če gre verjeti podatkom na spletni strani, je bil Anton poročen dvakrat in je imel skupno dvanajst otrok.

Sicer pa, kako na Otoku ugotoviti, kateri Mulec je kateri, če pa se skoraj vsi tako pišejo. Priimek Mulec (nekdaj tudi Mulc in Multz) je najbolj razširjen v vasi. Z analizo zgodovinskih podatkov je dr. Janez Bogataj prišel do zaključka, da to ni bil priimek prvega naseljenca v vasi, saj ko je Mulc prišel na Otok, so bile tam že štiri kmetije. Skoraj vsaka hiša ima svojo verzijo o nastanku priimka. Marija Mulec pozna naslednjo legendo:

»Graščak z gradu Šteberk pri Lipsnju je imel nezakonskega otroka s svojo deklo. Oba je poslal z gradu na Otok, jima podaril posestvo in sezidal majhno hiško ter skrbel zanju. Ljudje, ki so že bili na Otoku, so mladega gospodarja klicali ‘mulc’ – in vsi njegovi potomci so se tako pisali.«

Župniki si skrb za cerkev in zlasti za vzdrževanje cerkvenih zgradb delijo s ključarji. Ti so praviloma člani župnijskega gospodarskega sveta in vsaka cerkev ima po navadi vsaj dva. Izbere se vernika, ki je zgleden kristjan, zna pametno gospodariti in se je pri skrbi za cerkveno imetje izkazal za zaupanja vrednega. Imenuje ga škof za petletno obdobje, ki pa se lahko podaljša, vendar največ do 75. leta ključarjeve starosti. Pravice, dolžnosti in naravo službe določajo pravilniki.

Pa murčka je imel v ušesu.
Podatek o imenu je in to je važno.

Viri:

Kraj: vas Otok
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 29. 7. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: