Skip to content

Stari Kot – Cerkev sv. Frančiška Ksaverja (3)

25. 11. 2018
tags:

Na gričku, vedno obsijanim s soncem, je poleg cerkve sv. Frančiška Ksaverja tudi pokopališče. Tu imam pokopane starše in sorodnike. Kadarkoli jim pridem prižgat svečko, mi zaigra srce, ko vidim, kako lepo je urejena in obnovljena tudi okolica cerkve (komunalna ureditev, grobovi, obzidje okrog pokopališča).

Cerkev, krajanom in nam, ki smo se odselili veliko pomeni, saj so tu pokopani naši predniki in mnoge bo k njej vodila zadnja pot. Pokopališče je lepo urejeno.

V mojih otroških letih nismo veliko hodili na grob, največkrat samo ob velikih praznikih. Vzrok je bila velika oddaljenost, saj je od naše hiše pa do pokopališča skoraj eno uro hoda, avtomobilov pa takrat ni bilo. Pred Dnevom mrtvih smo grobove očedili (odstranili plevel, položili cvetje – astre ali krizanteme, če jih ni pomorila slana, prižgali svečke). Mama mi je dovolila, da sem na grob bratcu naredila križček z belimi kroglicami z okrasnih grmov, ki so rasli pod obzidjem in grob obdala s kamenčki.

Cerkev sv. Frančiška Ksaverja je neprecenljiva kulturna vrednost Starega in Novega Kota, ki so jo ustvarili in ohranjali naši predniki. Spoštujmo jo in to spoštovanje privzgojimo tudi našim naslednikom.

.
Nekaj je bilo tudi kamnitih nagrobnikov, ki danes samevajo na obzidju in so priča nekdanjim časom. Štiri so obnovili in še vedno pripovedujejo, kdo je tam pokopan.
V otroških letih sem občudovala Turkovo grobnico (prav takšna je še sedaj), zdela se mi je tako imenitna.
Ko sem bila nazadnje v cerkvi, sem imela priložnost, da sem si jo lahko bolje ogledala in na cerkvenem koru sem zagledala lepo ohranjen harmonij, ki potrpežljivo čaka mojstra, da ga bo usposobil. Najbrž je tudi ta usposobitev glasbila še ena od neuresničenih želja Binklarjev.

Le kdo ga kupil? Slišala sem za dve verziji. Prva pravi, da ga je kupil 1929. leta domačin Anton Knavs-Nakončen, izseljenec v Ameriki, ko je zadnjič obiskal rojstno vas in domovino. Druga pa, da sta ga kupila strica Frančiške in Blaža Kovač, ki sta živela v Kanadi. Dobrotniki so bili naši ljudje, ki so živeli v tujini in tam boljše zaslužili. Vsem izseljencem sreča ni bila naklonjena. Za marsikom se je izgubila vsaka sled. Pred 2. svetovno vojno je trgovec iz Čabra Friderik Križ daroval kip sv. Janeza Evangelista, ki je delo rezbarja Jarma iz Osilnice. Marija Janež Blažkova je leta 1933 podarila stensko sliko svete družine. Sliko Marije z Jezuščkom pa sta podarila Jana (roj. Poje) in Jože Boh.

Tudi zadnja obnova cerkve je imela veliko dobrotnikov – nekaj večjih je napisanih na spominski ploščici.
Maša v Starem Kotu je vsako tretjo soboto popoldne. Mašuje župnik iz Loškega Potoka. Ob večjih slovesnih mašah pripelje s seboj članice cerkvenega PZ, da s petjem obogatijo mašo. Le-te pa si sedaj s sabo prinesejo električni harmonij. Upam, da bo kmalu popravljen obstoječi. To bo zopet velika pridobitev cerkve.

Člani ZB Starega in Novega Kota so po vojni postavili spomenik dvema neznanima partizanoma, ki sta padla leta 1943 in ga ves čas lepo vzdržujejo.

Na pokopališču so pred časom bili železni križi, kot so tile na fotografiji, ostali grobovi pa so imeli lesene. Danes pa ima vsaka družina na grobu lepo spominsko obeležje.
Starih fotografij nisem dobila, ker se jih je iz predvojnega in povojnega časa ohranilo zelo malo. Zato smo se sodelavci skupine Stareslike na nek lep oktobrski dan odpeljali v Stari Kot in napravili te posnetke.

Slovarček:

  • Binklarji, Kotarji: krajani Novega in Starega Kota

Viri:

  • ustni vir: Marija Pečnik roj. Janež; Irena Klepac roj. Mavrin
  • pisni vir: Herman Janež: Podružnična cerkev sv. Frančiška Ksaverja v Starem Kotu (revija Družina, 14. 6. 2015)

Kraj: Stari Kot
Datum: 12. 10. 2018
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Miloš Toni
Skenirano: —
Oblika: 8 fotografij

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: