Skip to content

1977 Postojna – Stadion III.

27. 11. 2018

Vojaki so položili travo po nogometnem igrišču in človek se vpraša, zakaj smo jo potem mi od tam odnašali na tribune? Da nam ni bilo dolgčas med počitnicami? Da smo z vojaki »sklapali bratstvo i jedinstvo naroda«? No, to glih ni bilo uspešno. Ali pa morda navadna travna ruša ni bila dovolj dobra za vrhunske športnike, ki so služili vojsko, ker tudi njim ni bilo prizanešeno, pa še zdravstvenih izgovorov niso imeli, ker so bili športniki (tudi) tedaj v prvovrstni kondiciji in zdravi.

Ja, trava. Menda je bila slabo položena in je zdržala le tekmovanje Ljubljanskega armadnega območja. Po koncu tekmovanja so poklicali gradbeno podjetje Primorje, ki je odstranilo ročno položeno travno rušo, pripeljalo primerno zemljo in posejalo travo, ki so jo postojnski športniki zalivali na roke. Iz tega je zrasla najboljša travna površina na Primorskem in tu so potem igrali in trenirali vojaki – reprezentanti, ki so služili JLA v Postojni. Med čakanjem, da bo trava zrasla, pa so postojnski nogometaši gledali, kako raste in trenirali in igrali svoje tekme na Rakeku. Sej, hudič v sili še muhe žre.

Kot vidimo na sliki, so imeli vojaki tudi malo boljše orodje kot mi, dijaki. Peščene površine so valjali, mi bi jih teptali, in celo več različnih valjčkov imajo na voljo, kot smo jih imeli pri nas za beljenje, pa smo se vedno sproti prerekali, kakšne rože bodo in kakšne barve pa na kakšni podlagi, dokler ni prišlo iz mode.

Tipična socialistična fotografija – vedno jih je dvakrat (ali več krat) toliko gledalo, kot jih je delalo.
Ena redkih slik, če ne edina, na kateri je desno postojnska klavnica, zadaj, levo od nje pa Krajnerjeva žaga in spodnje igrišče v gradnji.

Slovarček:

  • Bratstvo in jedinstvo naroda:  bratstvo in enotnost narodov

Viri:

  • Brane Fatur

Kraj: Postojna
Datum: 1977, mogoče tudi kasneje
Avtor: Brane Fatur
Zbirka: Brana Fatur
Skenirano: 1. 10. 2018
Oblika: 2 fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: