Skip to content

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (14)

25. 10. 2020

1910 Tolstoj na poti v neskončnost

 
Kot večino Tolstojevih portretov, je tudi tega naslikal Jan Styka. Poimenoval jo je “Tolstoj na poti v neskončnost”.

V pozni starosti je Tolstoj študiral duhovna besedila. Odtujil se je od žene in pravoslavne cerkve. Končno je odšel od doma in umrl sam na železniški postaji deset dni po odhodu.

Če bi živel danes, bi bil hipster ali influencer ali pa oboje. Vsekakor bi narekoval trende. Že za časa njegovega življenja je bil tako priljubljen, da so ga na Jasni Poljani obiskovali oboževalci. Nagnjen je bil k izumom in novim praksam, zato je njegovo posestvo postalo središče vsega modernega.

Leta 1908 je za ameriško revijo Good Health povedal, da je že od leta 1883 vegetarijanec. Napisal je tudi knjigo Prva stopnja, ki je postala priročnik prve generacije ruskih vegetarijancev. Tedaj so v Rusiji tako imenovali tudi vegane. Ko je odkril, kako delajo z živalmi v klavnicah, se je odločil, da »ne bo jedel nikogar«. Njegov protest in zagovarjanje etičnega pristopa do živali sta razburila uradno pravoslavno cerkev, ki ga je izključila iz svojih vrst in razglasila za heretika. Kljub temu pa je nosil krznena oblačila, ker je menil, da je to del ruske tradicije.

Da bi zmanjšal razredne neenakosti, je opustil plemiška oblačila. Pravilno je sklepal, da bo moda tekom let postala bolj »običajna«. Nekaj časa je bil celo prepričan, da je pisateljevanje nesmisel. Začel je iskati pravo službo in celo razmišljal, da bi bil čevljar.

Moskovsko društvo kolesarjev ga je leta 1895 obdarilo s kolesom Rover. Postal je ikona ruske športne mode. Otroke je učil vožnje s kolesom. Poleg kolesarjenja pa se je ukvarjal še s hitro hojo, gimnastiko, plavanjem, jahanjem in joggingom, ki se, seveda, takrat še ni tako imenovalo.

Istega leta je začetnik zvokovnega inženirstva Julij Bloka napravil prvi zvočni posnetek Tolstoja. Trinajst let kasneje mu je Edison podaril fonograf s prošnjo, naj naredi posnetke tudi za nerusko občinstvo. Posnetke so izdali šele po pisateljevi smrti in prodali sto tisoč kopij.

Na jasni Poljani je leta 1859 odprl šolo za kmečke otroke, ki je imela le eno pravilo – nobene omejitve. Učitelj je bil pisatelj sam, nalog ni bilo, učne ure pa niso imele predpisanega trajanja. Otroke je spodbujal, naj razmišljajo s svojo glavo. »Bistvo je v praksi in živem življenju, ne pa v mrtvi črki«.

Poleg otrok in podložnikov je izobraževal tudi lastno družino. Vsako poletje je na Jasno Poljano prihajala družina Kuzminski. Člani obeh družin so anonimno pisali pesmi in zgodbe o temah dneva. Metali so jih poseben nabiralnik, ki ga je Tolstoj v nedeljo odprl in vodil javno branje. Sledila je razprava o napisanem.

Namesto miloščin je Tolstoj raje poiskal izvor težav ljudi in skušal te težave odpraviti. Dal jim je potrebne stvari ali ponudil pomoč pri delu, npr. popravilo peči, pomoč pri žetvi.

V svoji knjižnici je do leta 1910 nabral 22.000 publikacij in monografij. Najstarejša je bila iz leta 1613. Za knjižnico je skrbela njegova žena. Gostje pa so lahko vzeli poljubno knjigo.

V šestdesetih letih 19. stoletja se je navdušil nad fotografijo. Leta 1862 je napravil nekakšen selfi. Rad je imel portrete, prepričan pa je bil, da ima prihodnost reportaža.

Slovarček:

 • hipster: pripadnik urbane subkulture z izstopajočo mešanico starinskega in inovativnega sloga ter kritičnim, rahlo ciničnim odnosom do sveta
 • subkultura: posebna kultura kake skupine ljudi, drugačna od kulture, katere del je
 • influencer: kdor z ugledom, ki ga uživa znotraj mreže sledilcev, bralcev, zlasti na družbenih omrežjih, pomembno vpliva na njihove odločitve, življenjski slog
 • vegetarijanec: kdor ne je mesa
 • vegan: kdor ne je hrane živalskega izvora
 • jogging: džoging – lahkotno tekanje za ohranjanje telesne vzdržljivosti
 • fonograf: mehanska naprava za snemanje zvoka, ki jo je leta 1877 izumil Thomas Alva Edison
 • selfi: samoposnetek – fotografski posnetek, ki nastane s fotografiranjem samega sebe

Viri:

Kraj: na poti z Jasne Poljane
Datum: 1910
Avtor: Jan Styka
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
 1. 25. 10. 2020 15:33

  Končno me je nekdo razsvetlil glede pomena besed hipster in influencer. Hvala, Ivanka! Vidim, da res nisem več za ta svet… Kaj pa kakšnega modernega Tolstoja, bi se še kje dobilo ali jih sploh ne delajo več? Se mi zdi, da bi nam zelo prav prišel, čudak gor ali dol.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: