Skip to content

1933 Zemun – Letališče

13. 03. 2022

Slika je nastala leta 1933 na letališču Zemun. Tam je Metod Arko služil vojaški rok.

Izgradnjo letališča Donje polje (Spodnje polje), po domače Dojno polje, so začeli leta 1923 na dokaj ravni travnati površini 25 hektarov. Le to naj bi uporabljali za pašo živine razen v času, ko bi letala vzletala ali pristajala. Slavnostna otvoritev je bila 25. marca 1927, ki so jo kronali z letalskim mitingom.

Letališko zgradbo in spremljevalne objekte, hangarje in delavnice so zgradili v naslednjih letih. Tako je letališče šele v začetku tridesetih let dvajsetega stoletja pridobilo prvo podobo zračne luke in ime Aerodrom Beograd. Bilo je vojno in civilno letališče. Redni zračni promet je stekel leta 1928 na progi Beograd-Zagreb. Letališko zgradbo civilnega dela so zgradili leta 1931 in slavnostno predali v uporabo na dan svetega Ilije (20. julija) – zavetnika letalcev.

Leta 1929 je stekla druga faza izgradnje na vojaškem delu letališča. Zgradili so delavnico za popravilo in revizijo letal. Bile so štiri vzletno-pristajalne steze. Njihova površina je bila travnata in vlažna (betonirali jih bodo Nemci med drugo svetovno vojno), a zaradi drenaže so lahko vzletala in pristajala največja letala tedanje dobe. Dve stezi sta bili opremljeni s svetilkami za nočne lete. Prvo radijsko opostajo so postavili leta 1929, jo testirali in v začetku naslednjega leta dali v uporabo. Upravnik celega letališča je bil komandant Šestega zračnega polka, ki je bil stacioniran na letališču. Pri upravljanju so mu pomagali državni delegat Milutin Mihajlović, letalski kapetan, Stevan Milosavljević, kapetan mestne policije Zemun in Matija Hodjera, šef prometa, ki so ga imenovali tudi upravnik civilnega letališča.

V prvih mesecih leta 1933 je v Jugoslaviji vladal strah pred vojno z Italijo. Naročili so proizvodnjo dodatnih letal in štab 1. letalske brigade premestili v Zemun. Šesti lovski polk in šesta letalska baza sta imela v letu 1939 intenzivne vaje in bila v bojni pripravljenosti. Ko so domačini leta 1941 opazili mnogo letal v zraku, so menili, da ima vojska vaje. Potem se je oglasil alarm za zračni napad. Nemci. Jugoslovanski lovci so šli v bran, a na Beograd so padale bombe in sestreljena letala. Nemška in jugoslovanska. Letališče v bombardiranju ni bilo preveč poškodovano. Beograjski Nemci so zavzeli letališče pod vodstvom folksdojčerja in pokradli po pisarnah vse, kar se jim je zdelo vredno. Dvanajstega aprila je v Zemun prišel del osme nemške oklopne divizije in zavzel letališče. Takoj po osvoboditvi je letališče postalo zbirni center letalcev in mladih fantov, ki so jih poslali na šolanje v Rusijo. Začeli so z obnovo letališča in leta 1949 že priredili letalski miting, ki se ga je udeležil tudi Tito. Po vojni se je pojavila potreba prevažanja ljudi in pomembnih oseb (Tita so veliko obiskovali in tudi sam je rad potoval). Zato so leta 1947 ustanovili podjetje JAT (Jugoslovanski aero transport). V začetku so uporabljali vojaška letala. Svoje prvo letalo je podjetje kupilo leta 1962.

Dostop do letališča z beograjske strani je bil težak. Treba je bilo priti do beograjskega pristanišča, se peljati z brodom do zemunskega pristanišča in pot nadaljevati z avtobusom ali fijakerjem skozi Zemun in Tošin bunar do letališča. Zato so leta 1934 zgradili viseč most čez Savo in ga poimenovali most kralja Aleksandra Zedinitelja. Bil je na mestu, kjer je danes Brankov most. Za prevoz potnikov od zemunskega pristanišča do letališča je podjetje Aeroput zagotovilo dva manjša avtobusa tipa Internacional, za prevoz tovora pa dva kamioneta Ford.

Kraj: Zemun
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 9. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: