Skip to content

1960 – Cerknica – Pokaži kaj znaš (1)

14. 03. 2010

V kolenu

Poleti 1960 je bila v Cerknici prireditev, za katero je Vinko napisal: “Pokaži kaj znaš”. Več ljudi sem že povprašal, pa se prireditve nihče ne spomni. Skupaj poskusimo ugotoviti, kaj se je dogajalo.


____________________________________________________________

Prireditev je potekala v Kolenu. Če sledim fotografijam v istem vrstnem redu, kot so na negativu, je bila najprej odbojkarska tekma, nato še nogometna, sledil pa je neke vrste kviz z nagradami.

V kolenu: ob vodi je zbrana večja skupina ljudi, postavljene so zastave, črte na nogometnem igrišču pa so na sveže posute z apnom. V ozadju je nastajajoče naselje pod Slivnico, breg nad naseljem je še gol, videti je, da se zarašča.

Odbojka 1: Igrišče za odbojko je bilo tik pod cesto. Na cesti je ustavljen avtomobil. Lahko da je reševalno vozilo. Na drogovih so izobešene zastave.

Odbojka 2: Igralci so se razživeli. Igralci na levi strani so oblečeni v enotne drese in obuti v platnene športne copate. Igralci na desni so bosi.

Nedeljsko oblečeni: Spredaj stojijo trije moški in en fant. Moški so oblečeni nedeljsko v oblekah s kravato. Levi je Jože Telič, ostalih ne poznam. Tudi fant je urejen in z dokolenkami. V ozadju poteka nogometna tekma. Na cesti je tovornjak, s pri strani odvihnjeno cerado,  ki je verjetno pripeljal gostujočo ekipo.

Nogometna tekma: Osebe so iste, kot na prejšnji fotografiji. V ozadju je jasno vidna nogometna tekma. Na cesti nad Kolenom so gledalci. Ustavljen je celo en avtomobil. Videti je, da so bili drogovi za zastave postavljeni prav za ta dogodek.

Skok: Lahko da sta nogometna in odbojkarska tekma potekali istočasno, lahko pa je bila nogometna tekma med dvema odbojkarskima. Na posnetku sta oba igralca hkrati v skoku. Ekipa na levi je druga, kot na slikah Odbojka 1 in 2.  Nekateri gledalci na cesti so se pripeljali s kolesi.

Odbojkarska tekma: Odbojko je igralo več ekip. Ekipa, ki je igrala tekmo, ki je na fotografijah Odbojka 1 in 2 sedaj počiva. Prvi na levi je dr. Boris Kravanja, ki je bil v ekipi z dresi.

Tudi za hrano je bilo poskrbljeno: Fotografija  je slaba, obraze le slutimo. Fotografirani sta dve kuharici in še trije starejši ljudje.

Po športni prireditvi se je začel kviz. Predstavil ga bom v naslednjem prispevku.

Kraj: Cerknica
Datum: julij 1960
Avtor: Vinko Toni
Zbirka:
Vinkotov kufr
Skenirano:  24. 2. 2010
Oblika: negativ

4 komentarji leave one →
 1. milet permalink
  14. 03. 2010 08:13

  Zdravo! na fotografiji ” Nedeljsko oblečeni ” so od leve Jože Telič, F. Gornik iz Rakeka in njegov sin Igor Gornik (NLB).
  Na sliki ” Tudi za hrano je bilo poskrbljeno ” pa je na sredini Marolt ( Krištan ) iz Cerknice.

 2. Bojan permalink
  25. 03. 2010 22:19

  V Kolenu. Tu sem preživel marsikatero popoldne, ob nedeljah ob 10.00 pa so bile tekme. Malo naprej od gola, tam kjer ni grmovja, je bil dostop do potoka. Tu je bil peščen prod, kamor smo mulci tekli po žogo, če je imel bek premočan šut. Če žoge nismo dobili na plitvini, je odplavala naprej do Medenovega malna. Aja, ura na sliki je okoli 10 dopoldne. Ko je bila senca pri golu še malo naprej, je bilo treba počasi na kosilo.

 3. milet permalink
  27. 03. 2010 22:41

  Počasi se odstira zastor o prireditvah v Kolenu.
  V Cerknici sem srečal Ivana Urbasa ( včasih zaposlen na Gradišču ) in on se dobro spominja te prireditve. To je bilo praznovanje 25. maja in se je odvijalo na dveh prizoriščih, v Sokolskem domu in v Kolenu. To je bilo medobčinsko tekmovanje v odbojki, nogometu in kulturnih prireditvah. Tekmovalo je več ekip in Ivan Urbas ima še nekaj fotografij tega dogodka.
  Dogovorjena sva za srečanje in takrat bo znanih še več podrobnosti.
  Nadaljevanje sledi.

 4. milet permalink
  27. 03. 2010 22:45

  Na slikah ” Skok” in “Odbojkarska tekma” ob štangi ki nosi mrežo sedi oz. naslonjen na komolec opazuje tekmo Ivan Urbas.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: